Hallituspositio tiedossa?

Hallitustyö on monille houkutteleva vaihtoehto päivätyön oheen. Houkutteleva se on myös henkilöille, jotka pikkuhiljaa lopettelevat päivätyöuransa, ja mielellään tarjoaisivat kertyneen osaamisen ja näkemyksen vaikkapa kasvuyritysten hyödynnettäväksi hallitustyön kautta.

Minulta usein kysytään, miten ihmeellä saisi sen maagisen ensimmäisen hallituspaikan. Ajatellaan, että sen jälkeen seuraavien paikkojen saaminen onkin enää vain ajan kysymys. Kunhan on tullut ns. piireissä tunnetuksi ja päässyt näyttämään oma osaamisen hallituspositiossa, jatko on helpompaa.

Ennen sitä ensimmäistä omaa paikkaansa voi vain ihaillen, tai hieman harmistuneenakin, seurata miten ”aina ne samat tyypit” saavat paikkoja toisensa perään. Sanotaan jopa, että eniten hallituspositioita on naisilla, koska hallitustyön kokeneita naisia on niin vähän: ne harvatkin paikat siis päätyvät aina samoille naisille. Tai miehille.

Maagista vai ei?

Maagista ehkä silloin, kun hallituspaikkaan sopivinta ehdokasta etsii toimija, jonka etsintä keskittyy hyödyntämään omia tuttuja piirejä. Jos et ole niissä verkostoissa, et voi tulla löydetyksi. Ja niihin verkostoihin tulee tai pääsee vain harvakseltaan – varsinkaan nyt, kun ylipäätään ei juuri verkostoiduta koronatilanteesta johtuen.

Maagisuus on vähäistä, kun hakeudut hallituspaikkaasi muita reittejä. Tällainen voi olla esim. mukanaolo hallitushakuihin erikoistuneen toimijan tähän tarkoitukseen luotu tietokanta (Hallitusjäsenten suorahaku | InHunt Group | Headhunting | Hallitus). Näissä tapauksissa sinua etsitään tietyn kapasiteetin, osaamisen tai kompetenssin vuoksi.

Kun olet tämän ominaisuutesi tuonut selkeästi esille, tulet löydetyksi vaikket tuntisi etsijää, tai toimeksiantajaa entuudestaan. Tällaista kanavaa käyttävät yritykset, jotka etsivät hallitukseensa uutta jäsentä huolellisesti mietityn profiilin perusteella. Profiili on rakennettu vastaamaan yrityksen juuri senhetkiseen tarpeeseen, sekä sopimaan istuvan hallituksen kokoonpanoon.

Voit siis edetä pyrkimällä piireihin tai määrittämällä itsesi hallitustyössä

Jos päätät edetä oma osaamisesi ja kapasiteettisi tunnistaen ja sitä hyödyntäen, tässä muutama käytännön vinkki. Valmistaudu huolellisesti seuraavien osa-alueiden kautta hallitustyöhön, ja argumentoi kapasiteettisi hallitusrooliin:

Hallituspaikan saadakseen ei voi väheksyä hallitustyön tuntemuksen merkitystä

Hyväkään asiantuntijuus tai vaikkapa johtamiskokemus ei riitä, jos ei hahmota hallituksen roolia ja näkökulmaa sekä hallitustyön sisältöä. Hallitustyö on kokonaisvaltaista vastuunkantoa, riskienhallintaa ja aktiivista katsomista tulevaisuuteen. Hallitus tekee kaikkea sitä kollektiivisena kokonaisuutena.

Hallitustyössä on tärkeää käydä hyvää ja laadukasta keskustelua eri näkökulmista ja tarvittaessa hyödyntää asiantuntijoita eri osa-alueilla. Mutta lopputuloksena  päädytään yhteiseen kollektiiviseen näkemykseen siitä, mitä yritykselle on parasta. Hallituksen tehdessä päätöksiä, ne sitovat kaikkia sen jäseniä.

Tämä koskee myös tulevaisuudessa valittavia jäseniä. Siksi ottaessasi hallituspaikan vastaan, tilanne kohdallasi ei ala siitä hetkestä kun sinä astut remmiin vaan myös historia siirtyy sinun vastuullesi.

Hallituspaikan saadakseen tulee sinun kirkastaa itselle ja muille, mikä sinun leiviskäsi on

Vaikka hallituksen kokoonpano koostuukin tänä päivänä yhä useammin omistajien lisäksi ulkopuolisista hallituksen jäsenistä, kaikki ovat kuitenkin yhtälailla vastuullisia. Ulkopuolisen jäsenen valintaan on siis oltava jokin toinen syy, muu kuin omistaminen. 

Mitä sinulla on sellaista, jota voit tarjota yritykselle hallitustyön strategisella tasolla, jotain mitä hallituksesta vielä puuttuu? Mistä tiedät että osaamisesi tai erityinen kapasiteettisi on niin laadukasta, että omistajajäsenet haluavat luottaa sinulle oman omistuksensa tulevaisuuden? Mihin vertaat omaa osaamistasi, voidaksesi sanoa sen olevan vailla vertaansa? Superlatiivit jäävät latteiksi, jos niitä ei kykene suhteuttamaan mihinkään. Mieti huolella, ole objektiivinen ja ankara itsellesi. Tässä kohtaa se kannattaa.

Kysy myös, mitä muut hallituksen jäsenet osaavat ja mieti, täydentyykö kokoonpano juuri sinulla siinä määrin, että haluat hallituspaikan ottaa vastaan. Muodostaako hallitus tuellasi sellaisen joukon osaajia, jotka voivat toisiinsa luottaen tuntea että kaikki yritystoiminnan ja sen tulevaisuuden osa-alueet on katettu. 

Sen lisäksi, että porukassa on tietäjiä ja osaajia, tarvitaan myös kysyjiä. Tiedon hakemisessa sitä vasta terävä on oltavakin; hallitus ei voi jättäytyä itselleen raportoidun tiedon varaan vaan sen on aktiivisesti etsittävä, pyydettävä ja jopa vaadittava tietoa päätöksentekonsa tueksi.

Pelkkä osaaminen ei kuitenkaan vielä riitä

Hallitus on yhteen hiileen omistajahengessä vilpittömästi puhaltava tiimi. Se on kokonaisuus, jossa jokainen jäsen on kriittinen osa toimivaa kokonaisuutta. Ja yleensä on niin, että parhaisiin tuloksiin päästään monimuotoisuudella yhdistettynä hyvään yhdistelmään.

Koska yritys on olemassa asiakkaitaan varten, hallituksen on äärimmäisen tärkeää ymmärtää asiakasta. Jos asiakaskunta koostuu vain 50-vuotiaista miehistä, paras hallitus saattaa koostua asiakkaiden kaltaisista henkilöistä – 50-vuotiaista miehistä. Muissa tapauksissa on hyvä peilata hallituksen kokoonpanoa asiakaskunnan monimuotoisuuteen.

Jos asiakaskunta on vaikkapa pääsääntöisesti nuoria, hyvä ratkaisu on se että hallitus hallitusvastuun kantamisen näkökulmasta hyödyntää nuorten näkökulmia esimerkiksi Advisory Boardiin kutsuttujen nuorten fiksujen yritystoimintaa ymmärtävien henkilöiden tuella.

Tärkeää on myös luontainen toimintatyyli, jonka on hyvä eri jäsenten osalta täydentää toisiaan. Jos kaikki jäsenet ovat kivenkovia kyseenalaistajia, voi olla että rohkeaan muutokseen johtavat päätökset jäävät tekemättä.

Miksi haluat tehdä hallitustyötä?

Motiivit kannattaa kirkastaa itselleen, jotta ne näyttäytyvät kirkkaina myös hallituksen jäsenen hakijalle ja toimeksiantajalle. Hallitustyö on todellakin työnä hienoa, mutta se ei vielä vakuuta valitsijaa motiivina. Hallitustyössä auttamisen halu on myös hienoa, mutta sekään ei vielä riitä. Motiivina on hyvä tunnistaa myös itselle jokin kasvun paikka, itselle jokin tärkeä opittava alue johon hallitustyö toimii konkreettisena ja tehokkaana kanavana.

Sen lisäksi on äärimmäisen fiksua miettiä, miksi haluaisit juuri sen yhtiön hallitukseen josta keskustelette. Mieti ja ota kantaa sen toimialaan, tilanteeseen markkinassa, kasvu- tai muihin näkymiin, riskeihin ja mahdollisuuksiin. Kerro miten sinä sen kokonaisuuden näet – ja miten sinä sovit kuvaan.

Näillä pohteilla olet jo paljon pidemmällä hallituspaikan saamisessa.

Tarja Ilvonen
Johtaja Board Competencies, Senior Headhunter

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Myyntijohtaja
Toimitusjohtaja, läntisen Etelä-Suomen alueelle, anonyymi
Sales and Marketing Director
Head of Sales | Animal Industry/Feed Additives
Ekahau logo
Team Manager
Uusimmat

Blogista

Juhana Gyllenbögel
Juhana Gyllenbögel  - Ota haltuun kysymykset onnistuneeseen haastatteluun!
Työhaastatteluun valmistautuminen ei ole ainoastaan hakijan vastuulla. Työhaastattelu vaati valmistautumista työnantajaltakin.
InHuntBlogi_hallistuksen_rooli_strategisessa_hr_johtamisessa_totta_vai_tarua_1200x630px_plain
Hallituksen rooli strategisessa HR-johtamisessa, totta vai tarua?
LähiTapiolan ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Susa Nikula InHuntin haastattelussa. Asiaa HR-johtamisesta ja hallitustyöstä >>
InHuntBlogi_Onnea perehdytyksellä – vai onnella perehdytystä_PLAIN_3
Perehdytyksellä business-kriittistä insightia
Perehdytettävän arvokas näkemys kannattaa hyödyntää, eikä keskittyä vain talon tapojen opettamiseen.
InHuntBlogi_Janne_Ilomäki-Vinkit kuinka toimia headhunterin soittaessa _plain
Janne Ilomäki – Vinkit kuinka toimia headhunterin soittaessa
Headhunterin yhteydenotto tulee usein yllättäen ja siihen kannattaa valmistautua etukäteen. Yhteydenotto voi tapahtua myyntimielessä, mutta silloinkin hyvällä...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  InHunt Group Oy kuuluu korkeimpaan AAA-luottoluokkaan.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa