Voiko urapolkuja yhdistää julkisen ja yksityisen sektorin välillä?

Jaa somessa:

Suomessa on vallalla mielikuva, että työura on erilainen julkisella ja yksityisellä sektorilla. Mistä tämä johtuu? Oppilaitokset eivät painota tai korosta nuorille asiaa eli onko kyseessä historian luoma painolasti?

Kahden puolen väkeä

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 yksityisellä puolella työskenteli yli 1,9 miljoonaa suomalaista. Julkinen sektori työllistää noin 623 000 suomalaista, joista valtio 148 000 ja kunnat 475 000. Tuntematon työnantajasektori oli noin 18 000 työntekijällä.

Toki on huomioitava, että yhä lisääntyvä julkisten tehtäväalueiden yhtiöittäminen vie paljon työllisiä tilastollisesti yksityisen sektorin lukuun.

Yksityisen sektorin tehtäviin lasketaan myös niin sanotun kolmannen sektorin suuri määrä työllisiä. Kolmas sektori koostuu yksityisen ja julkisen sektorin väliin jäävästä yhteiskunnallisesta alueesta, jonka toimijoita ovat muun muassa yhdistykset, osuuskunnat, säätiöt, kirkot, järjestöt, yhdistykset ja erilaiset hyvinvointiorganisaatiot.

Tarve molemminpuoliselle osaamiselle ja ymmärrykselle

Karkeasti arvioituna ainakin neljännes työtehtävistä edellyttää suoraan julkisen sektorin toimintaympäristön hyvää tuntemusta ja kokemusta, todennäköisesti paljon enemmänkin. Julkisen sektorin ymmärrykselle ja osaamiselle on tarvetta myös yrityksissä, joissa tarjotaan palveluja ja tuotteita valtiolle ja kunnille. Samalla tavalla myös julkisella puolella tulee olla hyvä ymmärrys yritysten toimintamahdollisuuksista ja niiden tukemisesta yhteiskunnan toimimiseksi.

Miksi rekrytoinneissa halutaan usein etsiä osaamista vain omalta sektorilta?

 

Ehkäpä osasyy siilomaiseen ajatteluun tulee ennakkoluuloista ja stereotypioista. Julkisella sektorilla saatetaan ajatella, että yksityisen puolen työntekijä tekee kaiken vain voittomarginaali ja ostava asiakas mielessään eikä ymmärrä julkisen sektorin roolia esimerkiksi palveluiden ja turvallisuuden tuottajana sekä koulutuksen antajana. Toisaalta yksityisellä sektorilla voidaan ajatella, että työntekijä julkisella puolella ei ymmärrä myynnin, asiakkuuden, liike- ja yritystoiminnan toimintaympäristöä. Näin voi osin olla, riippuen tehtävistä ja osaamistaustasta, mutta osaaminen ja kyky kehittyä kussakin tehtävässä tulisi aina arvioida mahdollisimman laajasti sekä avarakatseisesti. Julkisella sektorilla arvostetaan usein enemmän tutkintoja ja aikaisempaa taustaa, kun taas yksityisellä puolella näyttöjä ja tuloksia. Yhtä tärkeää molemmille tulisi kuitenkin olla laaja-alainen osaaminen ja kokemus sekä kyky kehittyä ja kehittää. Vai mitä mieltä olet?

Rajat rikki

Mielestäni olisimme yhteiskuntana ja elinkeinoelämässä vahvempia, mikäli osaisimme hyödyntää molempia sektoreita ja kannustaisimme ihmisiä hankkimaan enemmän osaamista ja kokemusta molemmilta puolilta. Tällä rikottaisiin keinotekoisia rajoja ja stereotypioita sekä lisättäisiin myös omaa ja organisaation ymmärrystä.

Mitä jos katsottaisiin ja perehdyttäisiin kunnolla mitä osaamista olisi saatavissa puolin ja toisin ilman sektorirajoja, ja mitä osaamista tarvitsemme ja voimme hyödyntää yrityksessämme tai organisaatiossamme? Tämä molemmilta puolilta hankittu laaja-alainen kokemus toisi paljon lisäarvoa muun muassa johtamiseen, verkostoihin, toimintaympäristöjen ymmärtämiseen sekä toiminnan kehittämiseen.

Rikotaan siis rajoja!

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Janne Ilomäki
Team Leader, Senior Headhunter, InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Hotellinjohtaja
Viestintä- ja markkinointijohtaja
Toimitusjohtaja, PK-Seutu
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Uusimmat

Blogista

nainen pitämässä puheenvuoroa Hallituspaikan haku -valmennuksessa
Hallituspaikan haku -valmennus: Satu Helkama puhui hyvästä hallitustyöstä
Lue Satu Helkaman puheenvuorosta Hallituspaikan haku -valmennuksessa, saat vastauksia mm.mihin hallituksen jäsenen hyvyys pohjautuu?
InHuntBlog_12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa_plain
12 ammattia, joita AI ei koskaan korvaa
Tekoäly muuttaa työelämää vauhdilla, mutta osa ammateista on turvassa vielä pitkään. Lue lisää uudesta blogista >>
InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.