Voiko urapolkuja yhdistää julkisen ja yksityisen sektorin välillä?

Jaa somessa:

Suomessa on vallalla mielikuva, että työura on erilainen julkisella ja yksityisellä sektorilla. Mistä tämä johtuu? Oppilaitokset eivät painota tai korosta nuorille asiaa eli onko kyseessä historian luoma painolasti?

Kahden puolen väkeä

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 yksityisellä puolella työskenteli yli 1,9 miljoonaa suomalaista. Julkinen sektori työllistää noin 623 000 suomalaista, joista valtio 148 000 ja kunnat 475 000. Tuntematon työnantajasektori oli noin 18 000 työntekijällä.

Toki on huomioitava, että yhä lisääntyvä julkisten tehtäväalueiden yhtiöittäminen vie paljon työllisiä tilastollisesti yksityisen sektorin lukuun.

Yksityisen sektorin tehtäviin lasketaan myös niin sanotun kolmannen sektorin suuri määrä työllisiä. Kolmas sektori koostuu yksityisen ja julkisen sektorin väliin jäävästä yhteiskunnallisesta alueesta, jonka toimijoita ovat muun muassa yhdistykset, osuuskunnat, säätiöt, kirkot, järjestöt, yhdistykset ja erilaiset hyvinvointiorganisaatiot.

Tarve molemminpuoliselle osaamiselle ja ymmärrykselle

Karkeasti arvioituna ainakin neljännes työtehtävistä edellyttää suoraan julkisen sektorin toimintaympäristön hyvää tuntemusta ja kokemusta, todennäköisesti paljon enemmänkin. Julkisen sektorin ymmärrykselle ja osaamiselle on tarvetta myös yrityksissä, joissa tarjotaan palveluja ja tuotteita valtiolle ja kunnille. Samalla tavalla myös julkisella puolella tulee olla hyvä ymmärrys yritysten toimintamahdollisuuksista ja niiden tukemisesta yhteiskunnan toimimiseksi.

Miksi rekrytoinneissa halutaan usein etsiä osaamista vain omalta sektorilta?

 

Ehkäpä osasyy siilomaiseen ajatteluun tulee ennakkoluuloista ja stereotypioista. Julkisella sektorilla saatetaan ajatella, että yksityisen puolen työntekijä tekee kaiken vain voittomarginaali ja ostava asiakas mielessään eikä ymmärrä julkisen sektorin roolia esimerkiksi palveluiden ja turvallisuuden tuottajana sekä koulutuksen antajana. Toisaalta yksityisellä sektorilla voidaan ajatella, että työntekijä julkisella puolella ei ymmärrä myynnin, asiakkuuden, liike- ja yritystoiminnan toimintaympäristöä. Näin voi osin olla, riippuen tehtävistä ja osaamistaustasta, mutta osaaminen ja kyky kehittyä kussakin tehtävässä tulisi aina arvioida mahdollisimman laajasti sekä avarakatseisesti. Julkisella sektorilla arvostetaan usein enemmän tutkintoja ja aikaisempaa taustaa, kun taas yksityisellä puolella näyttöjä ja tuloksia. Yhtä tärkeää molemmille tulisi kuitenkin olla laaja-alainen osaaminen ja kokemus sekä kyky kehittyä ja kehittää. Vai mitä mieltä olet?

Rajat rikki

Mielestäni olisimme yhteiskuntana ja elinkeinoelämässä vahvempia, mikäli osaisimme hyödyntää molempia sektoreita ja kannustaisimme ihmisiä hankkimaan enemmän osaamista ja kokemusta molemmilta puolilta. Tällä rikottaisiin keinotekoisia rajoja ja stereotypioita sekä lisättäisiin myös omaa ja organisaation ymmärrystä.

Mitä jos katsottaisiin ja perehdyttäisiin kunnolla mitä osaamista olisi saatavissa puolin ja toisin ilman sektorirajoja, ja mitä osaamista tarvitsemme ja voimme hyödyntää yrityksessämme tai organisaatiossamme? Tämä molemmilta puolilta hankittu laaja-alainen kokemus toisi paljon lisäarvoa muun muassa johtamiseen, verkostoihin, toimintaympäristöjen ymmärtämiseen sekä toiminnan kehittämiseen.

Rikotaan siis rajoja!

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Janne Ilomäki
Team Leader, Senior Headhunter, InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Tehtaanjohtaja
CEO / Toimitusjohtaja, Turku, Pk-seutu
Toiminnanjohtaja
Kaupallinen johtaja | Commercial Director
Projektipäällikkö/projektijohtaja
Uusimmat

Blogista

Suorahakupalveluiden käyttäminen asiantuntijoiden rekrytoinnissa_plain
Suorahakupalveluiden käyttäminen asiantuntijoiden rekrytoinnissa
Asiantuntijan rekrytointi on sekä mahdollisuus että riski. Se vaikuttaa suoraan yrityksen laatuvaikutelmaan ja asiakastyytyväisyyteen. Tässä blogissa kerromme,...
Rekrytointiprosessin vaiheet–opas työnantajille_plain-2
Rekrytointiprosessin vaiheet – opas työnantajille
Rekrytointiprosessi on monivaiheinen kokonaisuus, jonka onnistuminen vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen ja työnantajamielikuvaan. Tässä blogitekstissä...
InHunt_Varmista yrityksesi SaaS-menestys_1200px_plain
Varmista yrityksesi SaaS-menestys – näin rekrytoit huippuosaajat
SaaS-alan huima kasvu luo kovia haasteita huippuosaajien rekrytointiin! Kilpailu parhaista osaajista on kovaa, ja väärät rekrytoinnit voivat tulla kalliiksi.  Yhteistyö...
Kuvassa menossa työhaastattelu kokoustilassa. Kolme henkilöä pöydän ääressä. Blogi: Miksi suorahaku on tehokkain tapa rekrytoida?
Miksi suorahaku on tehokkain tapa rekrytoida?
Yrityksen arvo syntyy työntekijöiden ajatuksista. Rekrytointi on tärkeä päätös, ja suorahaku voi olla tehokkain tapa löytää avainhenkilöt nopeasti. Senior Headhunter...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa