Kyberistä puhutaan paljon, mutta mitä se on?

Jaa somessa:

Kyberistä puhutaan paljon, mutta mitä se on?

Mihin kokonaisuuteen se kuuluu? Onko se kattokäsite vai alisteinen jollekin toiselle käsitteelle? Millainen työkalu se on? Mihin sitä käytetään? Tarvitseeko tai pystytäänkö sitä lokeroimaan? Mikä on kyberin merkitys yhteiskunnan suojaamisessa ja sotilaallisessa maanpuolustuksessa? 

Kuuntele Kyberin kintereillä podcast-sarjan ensimmäinen osa ja saat vastauksia kysmyksiin!

Kyberin alkulähdettä etsimässä

Voidaanko ennusmerkkejä kyberistä johtaa,  jopa antiikin filosofiasta? Antiikin Kreikassa Sokrateen piirissä sana filosofia sai merkityksen,  jossa sitä nykyisinkin käytetään  – siihen kuuluivat pyrkimys viisauteen, tiedostaminen sekä kriittisen tiedon tavoittelu. Eikö tuo viimeksi mainittu, kriittisen tiedon tavoittelu, ole juuri sitä mitä tehdään kybertiedustelun keinoin, kun pyritään varastamaan tietoa vaikka urkkimalla pankkitunnuksia?

Kyberulottuvuus on rajaton,  kuten länsimaisen ihmisen halu tietää enemmän, kauempaa ja tarkemmin.

Filosofia = Pyrkimys viisauteen, tiedostaminen sekä kriittisen tiedon tavoittelu.

Maa - meri - ilma - avaruus - kyber?

Kyber mainitaan usein yhtenä ulottuvuutena (domain) perinteisten maa, meri, ilma ja avaruus ulottuvuuksien ohella. Onko se näin? Mainitsemani muut ulottuvuudet ovat syntyneet osana maailmankaikkeutta. Onko ihminen luonut kybermaailman? Jos näin on, ollaanko tilanteessa että, ihminen ei voi enää mitenkään hallita luomustaan. Vai onko kyberulottuvuuden jälkeen muita ulottuvuuksia, jotka paljastuvat vasta teknologisen tiedon kasvaessa?

Tuleeko kyberistä kaikkien ulottuvuuksien äiti?

Kyber vs. informaatiovaikuttaminen

Miten kyber asemoituu informaatiovaikuttamiseen nähden? Onko se informaatiovaikuttamisen työkalu, renki vai mahdollistaja? Kyberistä puhuttaessa on usein esillä sen negatiiviset muodot, kuten erilaiset kyberhyökkäykset.

Kyber on mahdollistanut, valtavasti ihmiskunnan kehittymistä, kuten  kommunikointia ja talouden kasvua.  Onko kyber neutraalina, kuten teknologia ja vasta ihmisen moraali tekee sen käytöstä hyödyllistä tai ihmistä uhkaavaa?

Mikä on puolustusvoimien rooli kyberpuolustuksessa? Perinteiset puolustuskeinot pyrkivät turvaamaan itsenäisyytemme – miten kyberitsenäisyyttä puolustetaan? Yhteiskunnassamme toimii julkinen sektori ja yksityinen sektori, mikä on näiden yhteistyön merkitys koko yhteiskunnan suojaamisessa? Onko sitä yhteistyötä? Mahdollistaako kokonaisturvallisuuden toimintatapamme myös yrityskentän toimivuuden varautumisessa ja kriisitilanteessa?

Aihe herättää paljon kysymyksiä. Mikäki haluat näkemyksiä heränneisiin kysymyksiin ja pulmiin, kuuntele Kyberin kintereillä – podcast sarjan ensimmäinen osa, johon vieraaksi on saapunut Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtinen.

Artikkelin kirjoittaja:
Harri Roivainen
Senior Headhunter, InHunt Group Oy

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
CEO, Senior C-level Business Executive
Toiminnanjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Ravintolatoimenjohtaja
Myyntijohtaja, Louhe Oy
Uusimmat

Blogista

Nopeasti muuttuva teknologia ja kiristyvät turvallisuusvaatimukset haastavat hallitukset _1200px_2
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää
Haastattelussa hallitustyön ammattilainen Timo Lappi – moderni hallitus kehittyy ja kehittää.
InHuntBlog_Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa_plain
Työnantajat rekrytoivat myös joulukuussa – näin erotut joukosta
Unelmien työpaikan etsiminen voi tuntua loputtomalta prosessilta. Vaikka et aina voi itse päättää, milloin aloitat työnhaun, voit parantaa mahdollisuuksiasi...
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa. Kuvassa henkilö punnitsee ajatuksia rekrytointia suunnitellessa.
Kiinteä korvaus vai “success fee” rekrytointikumppanille avainhenkilöitä haettaessa
Avainhenkilöiden rekrytointi on aikaa vievä ja haastava prosessi. Lue kolme syytä, miksi kiinteä palkkio voittaa success fee -palkkion.
InHuntBlog_Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi_1200px_plain
Miten hyödyntää ehdokkaiden arviointia rekrytointiprosessin parantamiseksi
Miten löydät juuri oikean henkilön työtehtävään? Ehdokkaiden arvioinnin avulla voit tehdä perustellumpia rekrytointipäätöksiä. Lue lisää>>
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.