Yrityskulttuuria kannattaa johtaa

Yrityskulttuuria kannattaa johtaa

Olemme varmasti kaikki törmänneet sanaan yrityskulttuuri, mutta tiedämmekö mitä se oikeasti tarkoittaa? Tarkoitetaanko yrityskulttuurilla työpaikan käytävillä olevia kehystettyjä tauluja, joissa puhutaan yrityksen arvoista ja sen visiosta? Vai ovatko ne niitä asioita, jotka ovat mukana HR:n rakentamassa uuden työntekijän perehdytysohjelmassa? Onko se niiden toimintatapojen ohjeistamista, mitä pidempään talossa olleet kertovat uudelle työkaverille ensimmäisten päivien aikana?


Yrityskulttuurin haasteena on, että se on kaikkea tätä ja paljon muutakin.

Yrityskulttuuri on muovautuva käsite ja jatkuvassa muutoksessa

Wikipedian mukaan yrityskulttuurilla tarkoitetaan yrityksen käyttäytymisnormien, arvojen, toimintatapojen ja muiden vastaavien tekijöiden muodostamaa kokonaisuutta. Se muovautuu pitkän ajan kuluessa, on jatkuvassa muutoksessa, eikä sitä voi täydellisesti kuvata. Sitä voidaan ohjata jonkin verran virallisilla määräyksillä ja arvoilla, mutta merkittävä osa yrityskulttuurista syntyy epävirallisten normien kautta.

Itse olen kokenut Panu Luukan kirjassa Yrityskulttuuri on kuningas olevan kuvauksen yrityskulttuurista varsin osuvaksi – ”Mitä yrityksessä tapahtuu, kun kukaan ei ole katsomassa”.

Yrityskulttuurilla tarkoittaan siis lähes kaikkea yrityksessä tapahtuvaa toimintaa ja vuorovaikutusta. Sen laajuuden ja moninaisuuden vuoksi yrityskulttuurin johtaminen saatetaan kokea vaikeaksi. Olemme tottuneet mittaamaan työssä onnistumisia eri mittareilla, mutta hyvälle ja vahvalle yrityskulttuurille ei ole omaa KPI-lukua. Kaiken lisäksi yrityskulttuuri on jatkuvassa muutoksessa ja sen muodostumiseen kaikki yrityksen työntekijät osaltaan vaikuttavat.

Esihenkilön merkitys yrityskulttuurin rakentamisessa ja johtamisessa

Mikä on esihenkilön rooli yrityskulttuurin johtamisessa? Myös tähän asiaan on Panu Luukan kirjassa Yrityskulttuuri on kuningas on hyvin kiteytetty lause: ”Yrityskulttuuri on johtajansa varjo”. Meidän on esihenkilöinä luontevampaa nostaa esiin mitattavissa olevia onnistumisia. On helppo nostaa esiin henkilön onnistuminen vaikkapa myynnissä, mutta emme samalla tavalla juhlista työntekijän antamaa hyvitystä, jolla hän sai hoidettua palveluun pettyneen asiakkaan tyytyväiskesi. Tämän työntekijän työpanoksen arvo voi olla yrityksen maineelle monikertainen.

Usein esihenkilöinä unohdamme myös oman esimerkin merkityksen yrityskulttuurin rakentamisessa. Jos itse en aamulla tervehdi työyhteisössä, niin miten voin vaatia henkilökuntaa huomioimaan esimerkiksi asiakkaita? Jos kysyn kuulumiset, niin ehdinkö oikeasti jäädä myös kuuntelemaan vastausta? Laitatko likaiset astiat palaverin jälkeen tiskikoneeseen ja välillä myös tyhjennät sen? Oman esimerkin näyttäminen ja organisaatiossa tapahtuvien, toivottua yrityskulttuuria vahvistavien tekojen nostaminen ovat hyviä työkaluja kulttuurin rakentamisessa.

Yrityskulttuurin vaikutukset menestymiseen

Jos kerran yrityskulttuuria on vaikea hahmottaa ja johtaa, niin miksi siihen sitten tulisi kiinnittää huomiota? Johdetaanko organisaatioissa yrityskulttuuria pelkästään mukavan työpaikan vuoksi? Kyvykkäät ja menestyvät organisaatiot ovat ymmärtäneet yrityskulttuurin johtamisen olevan avain menestymiselle ja kasvulle. Hyvin taloudellisilla mittareilla menestyvät yritykset ovat myös usein yrityskulttuuriltaan vahvoja. Sen työntekijät voivat hyvin, ovat sitoutuneita, ideoivat uutta ja haluavat auttaa yritystä menestymään. 

Koronaepidemian myötä Pohjois-Amerikasta liikkeelle lähtenyttä irtisanoutumisaallon laineita on nähty Suomessakin ja vahvan yrityskulttuurin omaavien yritysten on myös helpompi palkata uusia työntekijöitä. Potentiaaliset työnhakijat arvioivat tarkkaan palkkaava yritystä ja sen esihenkilöitä. Palkan ja muiden työsuhde-etujen lisäksi – he haluavat ennen työsopimuksen hyväksymistä tietää yrityksen arvoista, vastuullisuudesta, työoloista ja työnteon mahdollisuuksista.   

Uusin InHunt Groupin podcast on julkaistu 2.8.2022. Podcastin vieraana yrityskulttuurimuotoilija ja Yrityskulttuuri on kuningas kirjan kirjoittanut Panu Luukka
 
Artikkelin kirjoittaja: 
Tomi Sohlman
Senior Headhunter, InHunt Group Oy

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Vastaava päätoimittaja
Toimitusjohtaja
Production Director
Talousjohtaja
Uusimmat

Blogista

Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
Kannattaako_tyonantajamielikuvan_kehittaminen_inhunt
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää?
Kannattaako työnantajamielikuvaa kehittää? Hannu Uotila on uuden ajan tutkimuksen pioneeri, asiakaskokemuksen ja tutkimuksen asiantuntija. Hän on myös Cannes-palkittu...
InHuntBlogi_Hallitustyön _vastuu _uudessa_muuntuvassa_toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä
Hallitustyön vastuu uudessa muuntuvassa toimintaympäristössä Haastattelemme Taru Lindemania hallitustyöhön kaivatuista osaamisista. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun...
InHunt Blogi: Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot
Hallitustyön syventävät opinnot Taru Lindeman, Boardmanin toimitusjohtaja on yksi maamme kokeneimpia hallitustyön asiantuntijoita. Boardman on osaamisverkosto,...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa