Oikean uran valitseminen on monelle merkittävä elämänratkaisu. Vaikka saatatkin myöhemmin vaihtaa uraa, alussa tekemäsi valinta vaikuttaa usein koko työelämäsi kulkuun.
Tässä oppaassa annamme asiantuntijavinkkejä, joiden avulla voit valita itsellesi sopivan uran.
Aloitetaan perusasioista.
Mitä ura tarkoittaa?
Ura on se, miten etenet työelämässä kohti sitä, mitä haluat isona tehdä. Se ei tarkoita, että pitäisi mennä suoraan yhtä polkua. Perinteisesti ura on tarkoittanut pystysuuntaista edistymistä tai kasvua korkeampiin tehtäviin, mutta se voi myös sisältää sivuttaista liikkuvuutta eri alojen sisällä tai välillä. Samoin uran takapakit (takaisin siirtymiset) ovat myös yleisiä. Voit siirtyä uralla alaspäin valitsemalla vähemmän vastuuta ja stressiä sisältävän tehtävän. Tai voit hakea tehtävään organisaatiossa, jossa olet aina halunnut työskennellä, mutta vain alemmilla tasoilla on avoimia paikkoja.
Urapolut: monia mahdollisuuksia
Tyypillisesti voit edistyä uralla joko organisaation tai alan sisällä. Jotkin organisaatiot käyttävät työntekijöiden kehittämisprosesseja, jotka auttavat työntekijöitä kehittämään haluttuja urapolkujaan. Tässä tapauksessa voit keskustella urakehityksestäsi organisaation sisällä henkilöstöedustajan tai esimiehesi kanssa.
Tämä keskustelu voi tapahtua osana suoritusarviointiprosessia. Lisätyötehtäviä, koulutusta tai opiskelua voidaan suunnitella auttamaan sinua pätevöitymään korkeampaan tehtävään organisaation sisällä.
Alan sisällä eteneminen tarkoittaa ammattisi sisällä kehittymistä. Esimerkiksi, jos lopullinen tavoitteesi on tulla rehtoriksi, aloitat yleensä opettajana ja kehität hallinnollisia taitoja opettamisen ohella.
Vinkkejä sopivan urapolun valintaan
Jokaisella on omat urahaaveensa, joten myös urapolkuja on monenlaisia. Olipa urapolkusi mikä tahansa, menestyminen vaatii valmistautumista ja sitoutumista.
Tässä on joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua menestymään matkallasi.
Älä koskaan lopeta oppimista
Modernin teknologian avulla on nykyään monia eri tapoja kehittää taitojaan ja parantaa työmarkkina-asemaansa, kuten verkko-oppiminen tai hybridimalli. Jotta pysyt kilpailukykyisenä työmarkkinoilla, on tärkeää pysyä ajan tasalla alan trendeistä ja parhaista käytännöistä. Ja tähän on vain yksi tapa: jatkuva oppiminen koko uran ajan. Jos sinulla on vaikeuksia tunnistaa kehittämisen kohteita, keskustele alan mentorin tai esimiehesi kanssa.
Laajenna verkostoasi
Laaja ammattiverkosto voi auttaa sinua monissa uran vaiheissa. Oli kyse sitten avoimien työpaikkojen tiedosta muissa organisaatioissa tai neuvoista uuteen alaan siirtymiseen valmistautumiseen, ammattiverkostosi voi auttaa sinua monin tavoin. Jos haluat laajentaa verkostoasi, voit liittyä ammattifoorumeihin sosiaalisen median alustoilla tai osallistua verkostoitumistapahtumiin.
Säilytä joustavuus
Sinun tulisi aina säilyttää joustavuus ja olla avoin mahdollisuuksille, samalla kun pidät mielessäsi lopulliset uratavoitteesi. Esimerkiksi, jos alempi tehtävä antaa sinulle mahdollisuuden hankkia taitoja tai luoda yhteyksiä, jotka ovat arvokkaita myöhemmin, sinun kannattaa olla avoin mahdollisuuden hyväksymiselle.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Seuraavat vaiheet auttavat sinua valitsemaan itsellesi parhaan urapolun.
Uran alkuvaiheessa, jos sopiva urapolku on vielä hakusessa, on viisainta hankkia laaja-alaista koulutusta. Myöhemmin voit aina erikoistua tiettyyn alaan urasi edetessä.