Suomella on nyt aivan oikea ja herkullinen aika uudistua, sekä vallata maailmalla eri bisneksen kenttiä. Ongelma meillä on noin viisikymppiset yritysjohtajat. Lähes jokaisen ajattelutapa on bisneksessä ”kyllä minä osaan”, mutta todellisuus on jotain aivan toista.
Suomalainen hautaa lähestyvä yritysjohtaja, joka on usein myös työttömänä (toki saneerausten takia, mutta myös pitkälti omaa syytään), luulee yleisesti ottaen itsestään aivan liikoja. Lauseen ”Minä olen johtanut yrityksiä yli 20 vuotta” kuulee todella usein potentiaalisilta hautausurakoitsijoiden asiakkailta ja samalla hieman aggressiivisesti vielä uhotaan omaa osaamista, joka tänä päivänä on melko heikkoa ja vanhentunutta.
Nämä edellä mainitut yritysjohtajat ovat opiskelleet n. 20 – 25 vuotta sitten diplomi-insinööriksi tai muuksi akateemiseksi, joten tiedot ovat myös siltä ajalta. Toki täydennyskoulutuksia on käyty sekä johtamiskursseja ja muita satunnaisia valmennuksia, mutta syvä- tai erikoisosaamista ei ole tullut matkalla lisää. Samoja yleiskursseja kaikki, mitä muutkin kollegat ovat käyneet. Kokemusta johtamisesta toki on tullut, mutta se ei edes ole arvokasta tämän päivän tilanteessa, jollei samalla ole osaamista ja ymmärrystä tästä aikakaudesta.
Näiden yritysjohtajien suurimmat kompastuskivet ovat digitaalisuudessa sekä johtamisessa vaikka kokemusta jälkimmäisestä on ehditty hankkiakin. Oikeasti osataan käyttää läppärin ohjelmistoja juuri ja juuri ja jopa outlook tuottaa päivittäin tuskaa. Kommunikointisoftat ja markkinointivälineet ovat pakkopullaa ja niitä vältellään loppuun asti. Facebookissa voi olla tili, jota ihmetellään aika ajoin, eikä salasana tahdo pysyä muistissa. Mikä Twitter tai saatikka Instat ja Whatsupit?!? Nämä yritysjohtajat ovat totaalisen ulkona tästä päivästä ja perustelevat kantansa sillä, että ei ole aikaa käyttää niitä. Apua!
Usein nämä yritysjohtajat kuvittelevat olevansa hyviä johtajia! Mutta miten voi johtaa organisaatiota, joka käyttää bisneksessä digiä, somea ja jonka kulttuuri on muuttunut viidessä vuodessa totaalisesti ja tulee muuttumaan jatkossa vieläkin enemmän. Vastaus on ilmiselvä: Ei mitenkään! Näitä henkilöitä ei enää arvosteta organisaatioissa, koska heillä ei ole osaamista. Kokemuksesta ei ole hyötyä, koska ei osata johtaa tämän päivän asioita, joita ei ymmärrä. Näin ei myöskään pystytä johtamaan ihmisiä, koska ei siis ole tämän päivän kompetenssia.
Nyt on aika uudelle johtajien sukupolvelle! Noin 30-vuotiaat johtajat ottavat paikkansa yritysten eturivissä. Heitä arvostetaan ja heiltä odotetaan paljon, koska he osaavat käyttää ja nähdä digin ja somen muutokset sekä mahdollisuudet. Heillä on osaamista, jota ei ole näillä noin 50-vuotiailla johtajilla. Toki nuorella johtajalla ei ole kokemusta, mutta sitä hän saa muutamassa vuodessa.
Muutamien pörssiyritysten hallitukset ovat tämän tiedostaneet ja alkaneet tehdä järkeviä strategisia johtajapäätöksiä sekä linjauksia. Yritysten johtoon otetaan rautaiset talousihmiset sekä nuoret leijonat. Näin yhdistetään osaaminen ja kokemus. Ison pörssiyhtiön johdossa tulee olemaan kaksi rautaista talousihmistä sekä loput nuoria osaavia leijonia.
Eli kumpi on helpompaa? Nuori johtaja saa johtajakokemusta vai vanha johtaja saa jostain osaamisen nopeasti kuntoon. Suhde on 99/1.
Tervetuloa uudet johtajat!
Kirjoittanut,
Hannu Mänty
http://fi.linkedin.com/pub/hannu-m%C3%A4nty/b/7a3/439
Hannu on itse 50-vuotias ja toinen InHunt Groupin perustajista sekä nykyinen toimitusjohtaja. Hannu on ollut tj:nä myös huonekaluteollisuudessa, erikoistavarakaupassa ja -palveluissa, elintarviketeollisuudessa sekä konsulttiliiketoiminnassa. Hannulla on monipuolinen koulutuspohja (3 tutkintoa).
Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy
Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup
Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup