Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi?
Päivi Koivisto, Kalmarin vastuullisuusjohtaja, oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen alumnitilaisuuden 22.5.2024 juhlapuhujista. Sali oli täynnä hallitustason väkeä ja Päivin esitys herätti paitsi suurta kiinnostusta, myös kiitosta.
Kiitosta herätti erityisesti käytännönläheinen mutta myös innostava tapa peilata strategisen hallitustyön näkökulmaa usein niin moniulotteisena koettuun vastuullisuuden kenttään. Nyt asia näyttäytyikin konkreettisena ja hahmotettavana kokonaisuutena, johon voi paneutua innolla ja tosissaan.
Vastuullisuus - strateginen välttämättömyys ja liiketoiminnan menestystekijä
Päivi käsitteli puheenvuorossaan vastuullisuuden välttämättömyyttä strategisen tason näkökulmista. Ympäristövastuun rajat ovat laajat, ja puhumme planeetan rajojen kunnioittamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Yhteiskuntavastuun osalta olemme jo ns. lähempänä maan pintaa ja teemoina näyttäytyvät esimerkiksi paremmat työolosuhteet, mutta myös työelämän tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistäminen sekä yhteisöjen tukeminen.
Mutta on myös tärkeää, että keskusteluissa on mukana liiketoiminnan kannattavuus, joka toteutuu vastuullisuuden avulla.
Kalmarin vastuullisuusjohtaja Päivi Koivisto oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen alumnitilaisuuden juhlapuhujista. Hän käsitteli puheenvuorossaan vastuullisuuden välttämättömyyttä strategisen tason näkökulmista.
Hallituksessa on oltava riittävä osaaminen ja ymmärrys vastuullisesta liiketoiminnasta ja siitä, mitä se tarkoittaa kyseiselle yritykselle.
”Strateginen vastuullisuus on tulevaisuuteen katsovaa, ja se ottaa huomioon muuttuvat mahdollisuudet kestävään kehitykseen pohjautuvassa maailmassa”, Päivi Koivisto kertoo ja jatkaa: ”Menestyvän yrityksen hallitus huolehtii siitä, että vastuullisuus on integroitu osaksi yrityksen strategiaa. Vastuu tästä on hallituksella itsellään. Ja kun vastuullisuus on strategian ytimessä, lisääntyy todennäköisyys liiketoiminnallisesta menestyksestä”.
Yhdenkään yrityksen hallitus ei voi jättää vastuullisuutta huomiotta
EU:n kestävyysraportointidirektiivi velvoittaa hallituksia vastamaan kestävyysraportoinnista (CSRD). Mikäli vastuullisuus on integroitu strategiaan, ja hallitus keskittyy strategiseen vastuullisuuteen, voi vastuuta asiasta kantaa hyödyntämällä valiokuntatyötä (esim. tarkastusvaliokunta). Silloin hallitukselle jää erityisesti strateginen ja toimeenpanon huolellinen valvontarooli.
Vaatimukset eivät koske vain isoja EU:n reguloimia yrityksiä
Nopeasti ajatellen voisi nähdä, että regulaatiovaatimukset koskevat vain isoja julkisia yhtiöitä. Mutta vastuullisuusvaatimukset valuvat myös pienempiin toimijoihin. Näin vastuullisuus tulee osaksi koko elinkeinoelämää.
”Kestävyysraportointi on vain yksi näkökulma asiaan”, Päivi toteaa. ”Jos pienempi yritys haluaa toimia yhteistyössä isojen yritysten kanssa, yhteistyö voi tuoda vaatimukset myös kumppaneille.” Nämä voivat olla asiakkaan, toimittajan tai kumppanin roolissa. Ei iso raportoiva yritys voi tehdä yhteistyötä toimijan kanssa, joka ei myös pystyisi vastaamaan samoihin vaatimuksiin. Isommat yritykset näyttävät tietä, myös vaatimalla asioita muiltakin kuin itseltään.
Vastuullisuus työnantajakuvan kannalta on myös vähintäänkin yhtä businesskriittinen alue
Tänä päivänä nykyiset ja tulevaisuuden työntekijät johtajatasosta suorittavaan portaaseen kiinnittävät entistä enemmän huomiota työnantajien toiminnan vastuullisuuteen. Siksi ei ole yritystä, joka voisi ajatella, ettei tämä koske meitä. Mutta pieni pakko on hyvästä – sillä vastuullinen liiketoiminta on lopulta sitä kannattavinta.
Tämä blogi on viimeinen osa ”Vastuullisuus liiketoiminnassa” -blogisarjaa. Sarja käsittelee viittä teemaa aiheesta, mutta ehkä ei kuitenkaan jo ihan perinteisesti totutulla tavalla. Päivi Koiviston todella laaja-alaisen kokemustaustan avulla pureudumme vastuullisuuden johtamiseen ja sen näkymiseen johtamisessa uusista kulmista.
Aiemmissa tämän blogisarjan artikkeleissa käsittelimme mm. vastuullisuutta liiketoiminnassa, vastuullisuutta strategiassa sekä vastuullisuuden aikaikkunaa. Lue myös blogiartikkelisarjan neljä aiempaa osaa:
Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter