Unohda työhakemus ja panosta CV:hen!

Unohda työhakemus ja panosta CV:hen! Näin ainakin siinä vaiheessa, jos mietit, että kumpi on tärkeämpi. Pahinta mitä voit tehdä on se, että lähetät kaksi keskinkertaista dokumenttia ja näin isolla todennäköisyydellä terminoit mahdollisuutesi päästä työhaastatteluun. Itse olen jo useasti kirjoituksissa kommentoinut työhakemuksen roolia ja todellisuus on, että sen rooli on suhteellisen pieni haettaessa uutta työpaikkaa. CV:n rooli taas on kiistaton ja sen täytyy olla kunnossa, jotta haastattelukutsu irtoaa. Hyvä CV ilman työhakemusta riittää usein vallan mainiosti, mutta toiste päin on harvinaista, että homma menisi eteenpäin. Varsinkin silloin jos prosessissa on toistasataa muuta hakijaa. Huono CV ei houkuttele rekrytoijaa paneutumaan hakijaan yhtään tarkemmin. CV:ssä ei esimerkiksi ole mitään mikä vastaa työpaikkailmoituksessa mainittuihin kriteereihin ja näin rekrytoija tekee nopeasti päätöksen laittaa CV:n pinoon D.

Jos kyseessä on niin sanotusti perinteisellä tavalla toteutettu rekrytointi, niin rekrytoinnista vastaava henkilö tulee vastaanottamaan kymmenistä jopa satoihin hakemuksiin ja näin hyvin tehdyn CV:n rooli korostuu todella paljon. Valitettavasti useiden vuosien aikana olen huomannut sen, että hyvin harva hakija loppuen lopuksi tätä ymmärtää. Niin tasapaksua luettavaa CV:t sekä hakemukset yleisesti ottaen on. Fakta on, että loistava CV ei tarvitse rinnalla edes hyvää hakemusta, mutta hyvä/tyydyttävä CV sen jo tarvitsee. Välillä käy niin, että ei tarvitse lukea kun henkilön CV ja siinä on kaikki niin kohdallaan, että hakemusta ei jää edes kaipaamaan. Loppuen lopuksi kyseessä on pala paperia, josta halutaan nähdä se, että henkilöllä on suunnilleen se osaaminen ja kokemus mitä tehtävässä tullaan tarvitsemaan. Sen enempää niistä ei voi nähdä ja lopun selvittäminen (persoona, oikea osaaminen, motivaatio, asenne jne.) jää sitten haastattelutilanteeseen.

Yleinen ohjehan on, että CV:n tulisi olla n. 2 sivua pitkä ja sen pitäisi tiivistetysti tuoda esiin mm. hakijan koulutus, kokemus ja osaaminen sekä luoda jonkunlainen kuva henkilöstä. Työhakemuksen tulisi sitten laittaa ns. lihaa luiden ympärille ja kertoa tarkemmin henkilöstä, saavutuksista sekä miksi juuri hän olisi sopiva tähän tehtävään. Liian usein hakemukset ovat niin perus diipadaapaa, että hakemusta vilkaisee n. kahden sekunnin ajan, huokaisee syvään ja laittaa sen kiltisti sivummalle. Konkretiaa jään todella usein kaipaamaan. En niinkään lauseita, että ”olen ulospäin suuntautunut, tulen ihmisten kanssa toimeen ja tykkään uusista haasteista.” Ihan kiva, mutta niin kaikki muutkin! Tai ainakin niin lähes kaikki kirjoittavat. Pahinta on, että hakija sitten jatkaa haastattelussa tällä samalla linjalla, kun kysyn esim. vahvuuksista. Tuntuu, että ihmiset ovat niin tottuneita tänä päivänä latelemaan ympäripyöreitä, että sitten kun heitä pyytää tarkentamaan ja oikeasti kertomaan mitä se uusista haasteista tykkääminen tarkoittaa, niin mennään aivan lukkoon ja aletaan puhua aivan jotain omituisia.

Eli jos nyt tähän loppuun pitäisi tämä jotenkin kiteyttää niin:

1. Lue työpaikkailmoitus ajatuksella läpi, mieti mitä siinä sanotaan ja mitä osaamista vaaditaan.

2. Katso sen jälkeen CV:täsi. Löytyykö siitä ne asiat/sanat joita työpaikkailmoituksessa vaaditaan?

3. Älä oleta, että kyllä ihmiset ymmärtävät ja osaavat päätellä. Tee rekrytoijalle valinta helpoksi sillä, että asiat löytyvät helposti CV:stäsi.

4. Älä luota siihen, että ”tuon niitä asioita sitten esiin hakemuksessani”. Huonolla CV:llä hakemus ei koskaan tule edes luetuksi.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

Kirjoittaja Teemu Ruuska on liiketalouden tradenomi ja luki kansainvälistä markkinointia pääaineenaan. Teemu tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemun vastuualueella InHuntissa on mm. liiketoiminnan kehittäminen, markkinoinnin suunnittelu ja toteutus sekä tuotteiden ja palveluiden konseptointi.

Seuraa InHuntia LinkedInissä: http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa: https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä: https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:

avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Toimitusjohtaja
Commercial Director
Factory General Manager
Toimitusketjun johtaja | Supply Chain Director
Liiketoimintajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlogi_johtamisen_vaikutus_tyovoiman_saatavuuteen
Johtamisen vaikutus työvoiman saatavuuteen
Tänä päivänä osaajien houkuttelussa töihin yritysten ja organisaatioiden maine ja työnantajamielikuva ovat koko ajan tärkeämmässä asemassa.
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Kullanarvoiset vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen
Etsitkö uutta työtä? Headhunterin vinkit avoimen työhakemuksen kirjoittamiseen.
InHuntBlogi_Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena-tai turvattomuuden_plain
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden
Kyberturvallisuus koetaan turvallisuuden tunteena – tai turvattomuuden Helsingin Sanomien Turvallisuus -liitteen (viikko 48/2022) Puheenvuorossa Jarno Limnéll...
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta
Asiakaspalautteet osana työntekijäkokemusta Haastattelimme tutkimusyritys Sailerin toimitusjohtaja Hannu Uotilaa. Pääset kuuntelemaan podcast-haastattelun täältä....
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group logo

  InHunt Group perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 45 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa