Koulutus tärkeää, arvosanat ei niinkään

Jaa somessa:

Viime viikolla Kauppalehdessä oli artikkeli, jossa studentum.fi-koulutussivuston teettämän selvityksen mukaan työkokemus on työnantajalle koulutusta tärkeämpää. Selvityksen mukaan jopa 88 prosenttia työssäkäyvistä nuorista arvioi, että työkokemus painaa koulutusta ja hyviä koulunumeroita enemmän. Näin ajatteli myös lähes yhtä moni vielä opiskelevista nuorista.

Tähän asiaan ei varsinaisesti mitään tutkimuksia tai opiskeluiden arveluita tarvita vaan asia on juuri kuten opiskelijat sen itse arvelevat olevan. Suomessa, jossa opiskelu on ilmaista, tutkinnon merkitys on muutenkin lähinnä siinä, että rekrytoitaessa moni yritys vaatii sen olevan, mutta kukaan ei koskaan oikeasti edes perustele miksi. Saatikaan, että kukaan olisi kiinnostunut henkilöiden arvosanoista kouluajoilta.

Muutamia tahoja ja poikkeuksia toki on. Esimerkiksi isot kansainväliset konsultointiyritykset kuten Boston Consulting, McKinsey jne. painottavat kouluarvosanoja hyvin paljon rekrytessä potentiaaleja suoraan koulun penkiltä. Myös globaalit investointipankit kuuluvat tähän samaan kastiin.

Jos kuitenkin on hakemassa ns. normaaleihin töihin ihan pienistä pk-sektorin yrityksistä aina isoihin kansainvälisiin toimijoihin, niin omista kouluarvosanoista ei ihan hirveästi kannata murehtia. Kuten Kauppalehden artikkelissakin sanotaan, niin opiskelijat itse arvostavat hyviä arvosanoja, mutta niillä ei koeta olevan juuri merkitystä työelämän kannalta. Kuten ei olekaan, varsinkin kun on kyse ns. kaupallisen alan tehtävistä sekä hyvin usein myös kokemukseeni perustuen ainakin tekniikan ala, rakennusala, elintarvikeala, matkailuala, viestintä ja media-ala, liikenne- ja kuljetusala menevät tähän samaan kategoriaan.

Tätä samaa keskustelua olen viimeksi käynyt opiskelutoverieni kanssa, kun suoritin maisterin tutkinnon EAE Business Schoolissa Madridissa. Monelle oli suorastaan shokki, kun kerroin, että en ole eläissäni olet ollut itse todistamassa, että esim. työhaastattelussa alettaisiin perata henkilön arvosanoja. Yleensä tutkinto ohitetaan toteamalla, että se on ja sen jälkeen siirrytään muihin aiheisiin eli lähdetään perkaamaan työkokemusta, henkilön todellista osaamista sekä sopivuutta tehtävään ja organisaatioon.

Eli jos pitäisi vielä kiteyttää, niin koulutuksen merkitys tulee siinä, että jos se on hoidettuna, niin ovet pysyvät auki useampiin paikkoihin uran varrella. Se, että jos tutkintoa ei ole, voi se tarkoittaa, että joku tehtävä menee sivusuun pelkästään siitä syystä. Joku saattaa kysyä, että onko siinä mitään järkeä? Itse en osaa muuta siihen sanoa kuin, että näin se vain on. Toisaalta kyllä minun mielestä se, että on hankkinut esim. korkeakoulututkinnon ja jaksanut nähdä sen eteen vaivaa, kertoo ihmisestä asioita ja ennen kaikkea sitä, että on vähintäänkin seurannut mitä maailmassa tapahtuu. Tällä viittaan siihen, että kun katson esim. omaa sukupolveani ja sitä nuorempaa, niin kukaan ei voi sanoa, että koulutuksen tärkeys omaa uraa ajatellen olisi tullut yllätyksenä.

Loppuun vielä kommentti, että itse ainakin voin todeta varsinkin viimeisimmän tutkintoni kehittäneen minua todella paljon, niin ammatillisesti kuin muiltakin elämän osa-alueilta. Pelkästään jo se, että ryhmässäni oli henkilöitä 26 maasta ja 5:stä eri maanosasta oli sellainen kokemus, jota en ollut ennen kokenut. Vaikka olen maailmaa nähnyt paljon niin se, että sai päivittäin viettää aikaa näiden lahjakkaiden ihmisten kanssa ja ihan pelkästään kuulla miten asiat ovat ja toimivat esim. Intiassa, Venezuelassa, Meksikossa tai Ugandassa oli aika silmiä avaavaa.

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

http://teemuruuska.branded.me/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Tällä hetkellä Teemu toimii InHunt Groupin kehitysjohtajana sekä on Hunting Heads Spainin toimitusjohtaja. Hunting Heads yksi maailman johtavista suorahakuketjuista johon InHunt Group liittyi vuonna 2013.

Seuraa InHuntia LinkedInissä:

http://www.linkedin.com/company/inhunt-group-oy

Tykkää InHuntista Facebookissa:

https://www.facebook.com/InhuntGroup

Seuraa InHuntia Twitterissä:

https://twitter.com/InHuntGroup

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Talouspäällikkö - Anonyymi yritys
Hallitusammattilainen
Uusimmat

Blogista

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen kertoa, tämä aika ja yhteiskunnallinen...
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa