Millä myydä Suomi ulkomaalaiselle työntekijälle?

Jaa somessa:

Suhteellisen pitkään on ollut jo trendi, että varsinkin y-sukupolvea edustavat työntekijät karkaavat ulkomaille. Tämä on erittäin huolestuttuvaa Suomen tulevaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta. Suomi on suhteellisen pieni maa, jossa mahdollisuudet on tietyllä tapaa rajatut. Suomessa ei myöskään kannusteta yrittäjyyteen, joka monelle nuoremmalle on tänä päivänä se polku, jota halutaan ainakin kokeilla. Isojen yritysten vetovoima on tipotiessään ja start-up maailma sitäkin kiehtovampi. Suomessa on myös kiellettyä menestyä tai ainakaan näyttää tai puhua siitä. Suomessa kaikkien pitäisi tienata yhtä paljon vaikka toisen osaaminen, koulutus, otetut riskit ja työmäärä olisivat aivan eri sfääreissä. Vielä, kun tähän yhdistetään korkea verotus ja kalliit elämisen kustannukset sekä ne hemmetin pitkät ja kylmät talvet (ja lyhyet epävakaat kesät), on paketti aikalailla valmis eikä syitä hirveästi enempää tarvitse hakea, miksi joku päättää lähteä.

 

Vaikka monen mielestä pitäisi laittaa fokusta siihen, että keskityttäisiin miten nuoret huiput saadaan pidettyä Suomessa, niin samalla voitaisiin miettiä ihan tosissaan, miten Suomesta tehdään houkutteleva muualta tuleville.

 

Siinä vaiheessa, kun on saanut hytistä Suomen ilmastossa koko elämänsä, mutta samalla saanut hyvän kasvatuksen ja koulutuksen sekä saanut ehkä hivenen imeä jo yritysmaailmastakin oppia, on ulkomaille lähtö suhteellisen helppo toteuttaa. Useat myös puhuvat sujuvasti valmiiksi useampaa kieltä ja kaiken kukkuraksi suomalaisilla on erittäin hyvä maine maailmalla. Tavallaan iso ongelma onkin juuri se, että Suomi antaa erittäin tai jopa liiankin hyvät mahdollisuudet siirtyä ulkomaille töihin rakentamaan uraa.

Vaikka monen mielestä pitäisi laittaa fokusta siihen, että keskityttäisiin miten nuoret huiput saadaan pidettyä Suomessa, niin samalla voitaisiin miettiä ihan tosissaan, miten Suomesta tehdään houkutteleva muualta tuleville. Supercellin TJ Ilkka Paananen mainitsi aikanaan, että he lähettävät kaikki Economistin yms. artikkelit, joissa Suomea kehutaan ja listataan aina kärkipäähän, kun houkutellaan työntekijöitä maailmalta. Tämä on varmasti totta ja niin varmasti kaikkien kannattaisi tehdä.

Linkedinissä törmäsin myös hyvään keskusteluun, jossa pohdittiin sitä, että millä myydä Suomea maana ulkomaalaiselle työntekijälle. Olen itse sekä opiskellut, että työskennellyt ulkomailla, matkustellut ja nähnyt maailmaa erittäin paljon. Kohta tulee myös kolme vuotta täyteen siitä, kun muutin pysyvästi pois Suomesta, joten luulisin pystyväni lähestyä asiaa tietyllä tapaa laatikon ulkopuolelta.

Se miten itse näen asian, niin tässä listaa, joilla itse myisin ulkomailla Suomea potentiaalisille työntekijöille:

 

Turvallisuus

Asia, jota tänä päivänä ei voi liikaa korostaa. Harvassa alkaa olla maat, jossa lapset päästetään vapaasti yksin leikkimään pihalle toisten lasten kanssa. Suomen kaduilla voi liikkua turvallisin mielin ja Suomi ei myöskään varmasti ole ensimmäisenä listalla, kun erilaiset terrorijärjestöt miettivät seuraavia iskuja. Kauheaa edes kirjoittaa tuollaista, mutta valitettavasti tämän on maailma, jossa nykyisin elämme. Suomen historia ei myöskään tunne varsinaisia luonnonkatasrofeja.

 

Vapaa-aika

Suomessa työ ja vapaa-aika ovat erittäin hyvin balanssissa, kun verrataan esim. moniin muihin maihin. Esim. Espanjassa jää työntekijöille huomattavasti vähemmän aikaa omille tekemisille työpäivinä. Tämä johtuu ihan puhtaasti siitä, miten päivät on rytmitetty. Espanjassa työpäivä alkaa 09:00 ja loppuu vasta 19:00 johtuen kahden tunnin lounastauosta / siestasta, joka edelleen useissa yrityksissä on vallan.

 

Pitkät lomat ja pyhät

Suomessa ei ole häpeä olla lomalla ja päinvastoin siihen kannustetaan. Esim. Yhdysvalloissa asia ei ole näin ja jos olet lomalle niin siitä ei kannata kenellekään turhaan huudella. Muuten sinut leimataan laiskaksi ja työtä vieroksuvaksi. Suomi myös sijoittuu karkipäähän maiden vertailussa, kun lasketaan erilaiset pyhät = ylimääräiset vapaa-päivät yhden kalenterivuoden sisällä.

 

Korkea palkka

Vaikka on verotuskin korkea, niin on myös palkkakin. Espanjassa esim. keskipalkka on n. 1200€ / kk. Tämä tosin johtuu siitä, että matalapalkkaisia töitä on täällä huomattavasti enemmän. Suomessa taitaa kaikki nekin, jotka eivät käy töissä niin “tienata” tuota enemmän. Ainoa ero vaan, että täällä ihmiset joutuvat paiskimaan töitä 6 päivää viikossa ja 10 tuntia päivässä tuon eteen, kun Suomessa se irtoaa sohvalla istuskellen.

 

Korkea elintaso

Kun verrataan mihin tahansa muuhun maahan voidaan varmasti todeta, että Suomessa elintaso on erittäin korkea. Käytetään mittareina sitten bruttokansantuotetta, tulojen jakautumista, köyhien määrää tai vaikka autojen tai internet-yhteyksien määrää tuhatta henkilöä kohden.

 

Suomalaiset ihmiset

Suomalaisia yleisesti pidetään vähän hiljaisina ja outoina. Kuitenkin, kun juttelee muualta tulleiden kanssa suomalaisista, yleisesti palaute on varsin positiivista. Suomalaisia pidetään usein ystävällisinä, auttavaisina ja helposti lähestyttävinä. Tämän lisäksi suomalaiset ovat koulutettuja sekä erittäin osaavia.

 

Luonto

Suomen luonto on todella monelle muualta tulleelle jotain täysin käsittämätöntä. Ennen kaikkea puhtaus sekä veden ja vihreyden määrä varsinkin kesäisin tekee useaan vaikutuksen.

 

Terveydenhuolto

Vaikka mielestäni tässä takapakkia ollaan menty ja resurssipula on huutava, niin siltikin suhteessa muualle, Suomen terveydenhuolto on huippuluokkaa ja käytännössä ilmaista.

 

Maailman paras koulutusjärjestelmä

Tätä enemmän kaikki ulkomaiset mediat toitottaa, joten pakko se on myös uskoa. Suomella on siis mailman paras koulutusjärjestelmä tai no jos ei paras, niin ainakin lähelle sitä.

 

Toimiva infrastruktuuri

Minulle toimiva infrastruktuuri käytännössä tarkoittaa kaupunkia, jossa kaikki yksinkertaisesti toimii. Et tarvitse omaa autoa liikkumiseen, palvelut ovat helposti saatavissa eli kaikki siis vain toimii.

 

Laadukas rakentaminen

Vaikka Suomessa talvet ovat kylmät, niin silti sisällä ei tarvitse hytistä. Suomalaiset kodit on rakennettu suomalaisiin oloihin ja näin mm. eristys huippuluokkaa. Hyvin eri tasoa kuten esim. täällä Espanjassa. Täällä kun kunnolla tuulee ulkona, niin sen kyllä vähän vanhemmissa asunnoissa huomaa aina ihan sisällä asti.

 

 

Se mikä on hauskaa, että kaikki yllä olevat asiat ovat meille suomalaisille yhtä tavallista, kuin se ruisleipä siinä aamiaispöydässä. Mutta siinä vaiheessa, kun kerron näitä Pablolle täällä Espanjassa, katsoo hän minua suu auki ja silmät pyöreinä ja kysyy lopuksi, että voiko tuo kaikki olla totta. Pablo vielä sattuu olemaan aivan huippu webbisivujen kehittäjä ja kun kerron hänelle, että Suomessa ottajia riittäisi, kysyy hän käytännössä samantien, että koska voi ostaa lentoliput. Häntä ei edes haittaa, kun kysyn tai varmistan, että ymmärtääköhän nyt myös sen, että puoli vuotta täytyisi sitten kestää kylmää ja elää käytännössä ilman valoa ja aurinkoa. Kuulemma koko toi lista, jonka juuri kirjoitin ja hänelle kerroin, on jo niin omaa luokkaansa, että ei haittaa.

 

Kirjoittanut,

Teemu Ruuska

http://fi.linkedin.com/in/teemuruuska/

Kirjoittaja Teemu Ruuska tuli InHuntiin vuonna 2009 ja on siitä asti toiminut rekrytoinnin parissa. Teemu on asunut Madridissa, Espanjassa vuodesta 2014 ja vastaa tällä hetkellä InHuntin kansainvälisestä suorahakuverkostosta InHunt Worldistä. Viime vuodet Teemu on keskittynyt digitalisaatioon ja ennen kaikkea digitaaliseen transformaatioon rekrytointi- ja suorahakualalla.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Talousjohtaja, Maatalousyrittäjien eläkelaitos - MELA
Kaupunginjohtaja - Stadsdirektör
Toimitusjohtaja, FinnTakuu Oy
Toimitusjohtaja
Business Development Manager
Uusimmat

Blogista

Julkisen-sektorin-osaajat_pooli_InHuntGroup_plain
Avainpaikka julkisella sektorilla – miten varmistat parhaat hakijat?
Oikea ja aito suorahaku on edelleen julkiselle sektorille Suomessa yllättävän vieras rekrytoinnin toimintamalli.
Talousosaajat_pooli_InHuntGroup_plain2
Yrittäjäomistaja, rekrytoi ensimmäisenä talousosaaja – näin varmistat yrityksesi menestymisen
InHunt Groupilla pystymme yhdistämään taloushallinto- ja rekrytointiosaamisemme vahvaksi kokonaisuudeksi.
ICT-ja kybertoimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd
Tarvitseeko yrityksesi ICT-alan ja kyberturvallisuuden huippuosaajia?
ICT-alan ja kyberturvallisuuden headhunterimme eivät ole vain alansa konkareita, vaan heillä on myös laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot. Esimerkiksi...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa