Usein sanotaan, että vaikeinta työnhaussa on raivata tiensä työhaastatteluun. Kun sinne pääsee, ovat asiat jo enemmän omissa käsissä. Näin on myös hyvä varmistua siitä, että ei hankaloita omaa tilannetta astumalla näihin yleisiin sudenkuoppiin:

Toistaa saman mikä on jo kirjoitettuna CV:ssä

Useat työnhakijat sortuvat siihen virheeseen työhaastattelussa, että vain toistavat täysin saman, joka lukee jo CV:ssä. Se on erittäin tylsää kuunneltavaa. Sen sijaan, että toistaa täysin saman, joka on jo kirjoitettuna, pitäisi pyrkiä tuomaan esimerkkejä, tilanteita ja konkreettisia tuloksia edellisistä tehtävistä.

Yrittää olla jotain muuta kuin oma itsensä

Tätä näkee paljon, varsinkin nuorten työnhakijoiden keskuudessa. Tullaan haastatteluun ja esitetään jotain aivan muuta. Ikään kuin oletetaan yrityksen etsivän jonkun tietyn tyyppistä henkilöä. Usein yritykset ja rekrytoinnista vastuussa olevat henkilöt etsivät aitoutta ja näin toivovat, että ehdokkaat tulevat haastatteluun omana itsenään. Tämä on ainoa tapa nähdä, miten mm. ko. henkilö istuisi olemassa olevaan tiimiin.

Täysin valmistelematta haastatteluun

Vaikka tästä paasaisi kuinka paljon silti tuntuu, että aina löytyy ne ehdokkaat, jotka tulevat täysin valmistautumatta haastatteluun. On suhteellisen kiusallista istua saman pöydän ääressä, kun ehdokas ei pysty kertomaan, mitä palkkaava yritys tekee tai mitä tietää yrityksestä niitä kysyttäessä.

Hyvä valmistautuminen ei myöskään rajoitu pelkästään palkkaavaan yritykseen. Parhaat ehdokkaat ottavat usein myös selvää kilpailijoista ja yleensäkin siitä, mitä alalla tapahtuu ja mitä on mahdollisesti tulossa.

Opettelee ulkoa vastaukset

Hyvä valmistautuminen on aina hyvästä, mutta se, että vastaa sanasta sanaan ja saa vastauksen kuulostamaan siltä, että sitä lukisi paperista niin se ei ole toivottavaa. Joten valmistaudu kysymyksiin, mutta jätä tilaa myös luonnolliseen vuoropuheluun.

Ongelmat videohaastattelussa

Yhteysongelmat, taustahälinä, huono ääni, taustalla tapahtuva liikehdintä, huono valaistus ja kuvakulma. Siinä varmasti yleisimpiä ongelmia, joita näkee videohaastatteluissa. Näillä kaikilla on negatiivinen vaikutus ja hankaloittaa ehdokkaan eteenpäin menemistä prosessissa.

Teemu Ruuska