Uutta särmää hallitustyöhön, miksi sitä tarvitaan?

Jaa somessa:

Uutta särmää hallitustyöhön, miksi sitä tarvitaan?

Hallitustyön murroksesta on puhuttu jo pitkään, mutta nyt se on saanut uudenlaista sävyä johtuen laaja-alaisista yritysten toimintaan vaikuttavista kriiseistä. Jo ennen viime vuosien kriisejäkin murrosta ajoi eteenpäin yritysten tarve saada hallituksiin ulkopuolista osaamista. Hallitusammattilaiset ovat pätevöityneitä tähän, jakamaan osaamistaan useiden yritysten hallitustyöhön. Hallitusammattilainen, muutosjohtamisen työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä jakaa kokemuksiaan ja ajatuksiaan tähän tärkeään teemaan Lentokorkeus-podcastissamme.

Hallitustyötä tekevät nykyisin yhä useammat, mikä tuo yritysten kaipaamaa diversiteettiä tulevaisuuden suunnitteluun, toiminnan ohjaamiseen sekä riskienhallintaan. Hallituksen ulkopuolisen jäsenen rooli kiinnostaa monia myös oman päivätyön rinnalla, koska hallitustyössä voi paitsi olla aidosti apuna, myös itse oppia jatkuvasti lisää. Näin toteaa myös Pauli Aalto-Setälä: ”Hallituksen jäsenenä on hienoa tuoda yritykseen uusia mahdollisia malleja tai konsepteja, joilla ratkaista strategisia kysymyksiä. Sitä varten on tärkeää kuunnella ja perehtyä huolellisesti yritykseen ja sen tilanteeseen ja markkinaan.” Hallituksen jäsenenä myös oppii koko ajan, mikä on tärkeä motivaatiotekijä. 

Motivaatio on päätös

Kun päättää tarttua tehtävään, motivaatio on selkeä ja se ilmenee innostuksena ja energiana. Ja energia voi tarttua myös muihin. Pauli on pohtinut paljon motivaation merkitystä, ja näkee energian tärkeänä myös hallitustyössä.

Ulkopuolisena hallituksen jäsenenä toimiminen ja pyrkimys yhteiseen onnistumiseen edellyttää kaikilta avointa keskustelua. Välillä on myös hyvä pysähtyä ja yhdessä reflektoida, miten hallitustyö sujuu, kun mukana on myös ulkopuolinen jäsen.

Innostuksen ja energia hyödyntämisen puolestapuhujana Pauli on kiinnostunut myös kulttuurien merkityksestä ja kulttuurien rakentamisesta, sekä sen ymmärtämisestä mistä kaikesta yrityksen kulttuuri muodostuu. Ulkopuolisen hallituksen jäsenen toimintatyylin sopiminen yrityksen kulttuuriin on kriittinen tekijä hallitustyössä. Onnistuakseen hallituksen ulkopuolisena jäsenenä, on siis oltava paitsi sopiva tausta, osaaminen ja kokemustausta, myös kyky sovittaa oma toimintatyyli luontevasti yrityksen kulttuurin mukaiseksi. Ja lisäksi siis oikeanlaisen energian välittyminen on toiminnan kulmakiviä. Kun nämä ovat kohdallaan, hallitustyöhön vaadittavat resurssit ja ajankäyttö tulevat hyödyksi. Yksi hallituspaikka mahtuisi aikatauluihin vielä lisää,” Pauli toteaa.

Ripaus tinderiä ja ripaus idolsia

Uutta ulkopuolista hallituksen jäsentä haettaessa keskustelut alkavat yrityksen tilanteen läpikäynnillä, mutta ymmärrettävästi ei rymistellen suoraan ongelmakohtiin. Yritystä ja sen tilannetta tarkastellaan useista näkökulmista ja matkan varrella syntyy tuntumaa ja luottamusta siihen, kohtaako ehdokkaan osaaminen ja kokemustausta niiden haasteiden kanssa, jotka yrityksessä on tunnistettu perusteiksi hakea ulkopuolinen jäsen hallitukseen. Houkuttelutekijänä ehdokkaan kannalta toimii paitsi aito hyödyksi olemisen kokemus, myös näkymä luotsata yritys yhdessä entistä parempaan menestykseen.  

Perehdytys perustuu kysymiseen

Yritysten tavat perehdyttää hallituksen ulkopuoliset jäsenet vaihtelevat paljon. Perehdytys kuitenkin jo terminä saattaa antaa asiasta hieman väärän kuvan; se on erilaista kuin työtehtäviin perehdyttäminen ja jo hallitusvastuun kantaminenkin edellyttää suurta aktiivisuutta uuden jäsenen taholta. Lausetta ”minulle ei kerrottu” ei hallitustyössä ole, vaan tärkeää on kysyä itse. Pauli kertoo käytännönläheisesti tavastaan valmistella huolellisesti kysymyksiä hallituksen jäsenille, johtoryhmälle, valitulle kohderyhmälle avainhenkilöitä. Kysymykset koskevat liiketoiminnan lisäksi esimerkiksi henkilöstöä ja kasvua. Hän pitää tärkeänä saada kysymyksiin kirjalliset vastaukset, joiden pohjalta voi käydä syventävää keskustelua.  Keskusteluja voi asiasta riippuen käydä ryhmässä tai yksitellen eri henkilöiden kanssa syventyen tärkeisiin teemoihin.  Lisäksi tarvitaan omaa perehtymistä tutkimalla asioita aktiivisesti ja tapaamalla esimerkiksi asiakkaita. ”Tällainen semi-journalistinen ote toimii perehtymisessä hyvin hallitustyössä”, Pauli toteaa.

Hallitustyön kokonaisvaltaisuus nousee Paulin puheessa esiin. Yritysten kartta ja tulevaisuuden mahdollisuudet siinä vaativat strategiatyötä, skenaarioiden laatimista – unelmointia. Sekä unelmoinnissa että johtamisessa tarvitaan pätevyyttä, jonka Pauli kiteyttää osuvasti: pätevyys = taidot + tiedot + kokemus x asenne.

Blogipostauksen kirjoittaja:
Tarja Ilvonen
CEO ja Partner InHunt Boards Oy,
Senior Headhunter, Johtaja Board Competencies InHunt Group Oy

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Kaupallinen johtaja
Ravintolatoimenpäällikkö
Riikinvoima_logo_pysty
Toimitusjohtaja
Engagement Director, Public Sector, Nordcloud
Kasvun ja oppimisen toimialajohtaja
Uusimmat

Blogista

InHunt_Blogi_Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta_plain
Vesilaitokset tukevat kuntien elinvoimaisuutta, sekä kestävää ja vastuullista päätöksentekoa
Vesilaitokset takaavat puhtaan veden ja jätevedenkäsittelyn, mutta muuttuva maailma tuo mukanaan haasteita. Kuntien InHunt auttaa löytämään oikeat asiantuntijat...
InHunt_Blogi_Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman_plain
Toimitusjohtajasopimus – placementilla vai ilman?
Toimitusjohtajan rooli on haastava ja yrityksen menestykselle elintärkeä. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa tiet eroavat. Hyvä toimitusjohtajasopimus...
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan. Kuvassa laskettelija miettii mille polulle lähtee etenemään.
Viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan
Oikean uran valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa usein koko työuraan. Lue blogista viisi tärkeää vaihetta urapolun valintaan.
Kuvassa Pirkko-Liisa Hietalahti Kuntien InHuntin johtaja
Suorahaun käyttö kuntien rekrytoinneissa on lisääntynyt
Kuntien InHunt palvelee kuntia kokonaisvaltaisesti. Aktiivisen kandidaattien etsimisen ja houkuttelun lisäksi huolehdimme myös prosessin hallinnollisesta ja...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.