Kyber - know-how vai know-who?
Kuuntele kyberin kintereillä podcast -sarjan toinen osa, jossa keskusteltiin Suomen Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäen kanssa kyberin evoluutiosta, merkityksestä koko yhteiskunnalle ja tulevaisuuden näkymistä. Tässä muutamia poimintoja keskustelusta, kuuntele tästä!
Digitaalinen itsenäisyys
Häiriötilanne on Erillisverkkojen asiakas numero 1. ATK:n aikaan tietokoneet olivat “sähkökirjoituskoneita muistilla”. Teknologian, tietoliikenteen ja -verkkojen kehittyessä haasteet lisääntyvät, mutta samalla on todettava, että edut ovat aina voittaneet haitat. – Venäjän hyökkäyssota on herättänyt meidätkin ruususen unesta, toimitusjohtaja Lehtimäki toteaa.
Kyberin uhat ja haasteet ovat hintalappu niistä eduista mitä kehittyneellä tietotekniikalla on saavutettu.
Maailma on millisekuntien päässä. Voidaan puhua käsitteestä digitaalinen itsenäisyys – mielenkiintoinen näkökulma! Meidän tulisi pohtia, mitkä ovat asiat, joista meidän tulee pitää huolta, kysyy toimitusjohtaja Lehtimäki. Kun mietitään Suomen kokoa kansakuntana, joka on pieni, määrällä on vaikea kilpailla. Olemmeko sitten niin paljon parempia kuin muut – ehkä emme. Ratkaisuna voisi olla julkisen ja yksityisen sektorin ja koko kansakunnan pelaaminen joukkueena. Kansallisen koordinaation tarve on ilmeinen.
Kansallinen koordinoitu toimintatapa on keskeinen. – know-how -kysymyksen tilalla tulisi esittää know-who -kysymys, tärkeintä olisi tietää mistä tietoa löytyy, Lehtimäki toteaa. Kovimmat kansalliset osaajat ovat erittäin isänmaallisia ja varmasti käytettävissä kansallisen turvallisuuden tehtävissä jo tarpeen.
Kyberturvallisuuden asialla
Miten saadaan lisää tietoa esimerkiksi PK-sektorin toimitusjohtajalle, joka kamppailee tietovajeen kanssa? InHunt Group järjestää yhdessä Keskuskauppakamarin kanssa johtajille suunnatun kyberturvallisuuden koulutusohjelman, jossa otetaan perusasiat haltuun ja laaditaan ohessa organisaatiolle kyberturvallisuussuunnitelman runko.
Kybersuunnitelman tärkeyttä ei voi liikaa korostaa Lehtimäki toteaa, ja jatkaa, että parhaiten onnettomuuksista selviävät ne, joilla on suunnitelma. Sitä ei laadita, kun tilanne on päällä eikä uusia keinoja keksitä.
Kansainvälisesti kyberturvallisuuden eteen tehdään töitä joka maassa. Kansallisesti olemme hyviä siinä, että meillä on tietojen monipuoliseen käsittelyyn kykeneviä valtion omistamia organisaatioita kuten Erillisverkot. Natoon liittyminen vahvistaa viranomaisyhteistyötä entisestään.
Podcastin lopussa toimitusjohtaja Lehtimäki esittää kolme toivetta lampun hengelle. Erillisverkkojen slogan “kun tavanomainen ei riitä”, aiheuttaa yllätyksen lampun hengelle, kuuntele Timon toiveet tästä!
Artikkelin kirjoittaja:
Harri Roivainen
Senior Headhunter, InHunt Group Oy