InHunt Group on kehittänyt vuonna 2019 kolme erilaista konseptia, joiden tuella voidaan rakentaa tehokas Advisory Board yrityksille ja organisaatioille. Nyt toimintamallin Satelliitti, Helikopteri ja Kirittäjä -konseptit saavat rinnalleen uuden version, Navigaattorin. Se syntyi erään Advisory Boardin suunnitteluprosessin tuotoksena.
”Osallistuin kauppakamarin HAB-sertifikaattikoulutukseen ja sen verkkokurssisuorituksena suunnittelin Advisory Boardin aitoon tarpeeseen. Tarve ei kuitenkaan ollut nykyisiin konsepteihin parhaalla mahdollisella tavalla solahtava, mutta jatkoin suunnittelua tarvelähtöisesti. Lopputuloksena syntyikin jotain ihan uutta, jonka äärellä HAB-kouluttajakin pysähtyi.”, kertoo yritysvalmentaja Minna Ekblom.
Advisory Board -toimintamalli antaa strategisen tason neuvontantajaryhmän suunnittelulle, käynnistämiselle ja johtamiselle selkeät toimintamallit. Toimintamallin vahvuus on siinä että Advisory Boardin perustaja voi keskittyä oman yrityksen tai organisaation strategiseen tarpeeseen, eikä pohtia miten strateginen neuvonantajaryhmä luodaan. ”Toimintamalli on kuin luuranko asialle, ja yrityksen omasta tilanteesta ja tarpeesta syntyvät sen ympärille verenkierto, lihakset ja sydän,” kiteyttää HAB-kouluttaja ja toimintamallin luoja Tarja Ilvonen.
Toimintamalli kehittyy ajassa sen eri konseptien, eli sovellusten myötä. Samaa mallia voi hyödyntää, halusipa perustaa pysyvän Satelliitti-mallisen Advisory Boardin, tai olipa tarve rotaatiomalliselle Helikopterille tai nopeammalle Kirittäjälle.
”Tämän sertifikaattisuorituksen luettuani pohdin, ettei kyseessä ole mikään olemassaolevista konsepteista, mutta tämä tapa hyödyntää Advisory Boardia herätti mielenkiintoni”, Ilvonen kertoo.
Navigaattori – uusin Advisory Board -konsepti
Uuden konseptin suunnittelu tehtiin tämän yhden mallisuorituksen perusteella, arvioiden sen laaja-alaisempaa hyödynnettävyyttä. Aika näyttää, miten paljon Navigaattoreita perustetaan ja kuinka suuren suosion uusi malli saa alkuperäisten rinnalla.
Alkuperäisiä konsepteja yhdistänyt vahva tekijä on Advisory Boardin suunnittelussa tunnistettu tarve, jokin yrityksen toiminnassa tunnistettu haaste tai mahdollisuus – tarve. Arvioitaessa, sopiiko Advisory Board haasteen ratkaisemiseen, lähdetään liikkeelle tarpeen tunnistamisesta. Suunnitteluvaiheessa peilataan neuvonantajaryhmän toiminnasta haettavien hyötyjen merkittävyyttä.
Lisäksi tunnistetaan, kauanko haastava tilanne on ollut olemassa, milloin siihen on havahduttu ja kauanko sitä on siedetty ja miksi.
Advisory Boardin perustamisessa on oleellisinta kuitenkin tunnistaa, mikä on sen toiminnan aikaikkuna tulevaisuuteen, milloin asioiden tilan pitäisi olla muuttunut.
Navigaattorin osalta tarve on erilainen: lähtötilannetta kuvaa paremmin toteamus, että tarvitaan strategista neuvonantajaryhmää tunnistamaan matka kohti tavoitteita, ei niinkään siirtymä tavoitteeseen vaan reittivalinnat kohti sitä.
Navigaattori-mallisessa Advisory Boardissa tehdään jatkuvaa kalibrointia suunnasta. Tämä vaatii laaja-alaista kokonaisnäkemystä, jonka ryhmän jäsenet eri taustoillaan ja kompetensseillaan luovat yhdessä. Tärkeämpää kuin strategisten mittareiden tunnistaminen ja saavuttaminen, Navigaattorin toiminnassa on matkanteon, eli etenemisen todentaminen. Tähän voidaan mittareina käyttää esim. uusien ajatusten määrää ja laatua. Advisory Board tutkii jatkuvasti, mistä alalla tai kyseessä olevan toiminnan kentällä ja lähipiirissä puhutaan, mikä tälle yritykselle on ominta mutta lisäksi myös mistä muut puhuvat.
Yrityksellesi hyötyä hallitustason strategisesta Advisory Boardista?
Toimintamallin saat InHuntista kuluitta. Ota rohkeasti yhteyttä.
Katso nämä konkreettiset askeleet kohti uralaajennusta hallitustyössä:
Kiinnostaako hallitustason strategisen Advisory Boardin jäsenen rooli?
Hallituspaikan haku -valmennus >>
Kirjoittaja
Tarja Ilvonen
Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter