Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi?

Jaa somessa:

Vastuullisuus hallituksen agendalla: miksi?

Päivi Koivisto, Kalmarin vastuullisuusjohtaja, oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen alumnitilaisuuden 22.5.2024 juhlapuhujista. Sali oli täynnä hallitustason väkeä ja Päivin esitys herätti paitsi suurta kiinnostusta, myös kiitosta.

Kiitosta herätti erityisesti käytännönläheinen mutta myös innostava tapa peilata strategisen hallitustyön näkökulmaa usein niin moniulotteisena koettuun vastuullisuuden kenttään. Nyt asia näyttäytyikin konkreettisena ja hahmotettavana kokonaisuutena, johon voi paneutua innolla ja tosissaan.

Vastuullisuus - strateginen välttämättömyys ja liiketoiminnan menestystekijä

Päivi käsitteli puheenvuorossaan vastuullisuuden välttämättömyyttä strategisen tason näkökulmista. Ympäristövastuun rajat ovat laajat, ja puhumme planeetan rajojen kunnioittamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Yhteiskuntavastuun osalta olemme jo ns. lähempänä maan pintaa ja teemoina näyttäytyvät esimerkiksi paremmat työolosuhteet, mutta myös työelämän tasa-arvon ja monimuotoisuuden edistäminen sekä yhteisöjen tukeminen.

Mutta on myös tärkeää, että keskusteluissa on mukana liiketoiminnan kannattavuus, joka toteutuu vastuullisuuden avulla.

Kalmarin vastuullisuusjohtaja Päivi Koivisto oli yksi InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennuksen ensimmäisen alumnitilaisuuden juhlapuhujista. Hän käsitteli puheenvuorossaan vastuullisuuden välttämättömyyttä strategisen tason näkökulmista.

Hallituksessa on oltava riittävä osaaminen ja ymmärrys vastuullisesta liiketoiminnasta ja siitä, mitä se tarkoittaa kyseiselle yritykselle.

”Strateginen vastuullisuus on tulevaisuuteen katsovaa, ja se ottaa huomioon muuttuvat mahdollisuudet kestävään kehitykseen pohjautuvassa maailmassa”, Päivi Koivisto kertoo ja jatkaa: ”Menestyvän yrityksen hallitus huolehtii siitä, että vastuullisuus on integroitu osaksi yrityksen strategiaa. Vastuu tästä on hallituksella itsellään. Ja kun vastuullisuus on strategian ytimessä, lisääntyy todennäköisyys liiketoiminnallisesta menestyksestä”.

Yhdenkään yrityksen hallitus ei voi jättää vastuullisuutta huomiotta

EU:n kestävyysraportointidirektiivi velvoittaa hallituksia vastamaan kestävyysraportoinnista (CSRD). Mikäli vastuullisuus on integroitu strategiaan, ja hallitus keskittyy strategiseen vastuullisuuteen, voi vastuuta asiasta kantaa hyödyntämällä valiokuntatyötä (esim. tarkastusvaliokunta). Silloin hallitukselle jää erityisesti strateginen ja toimeenpanon huolellinen valvontarooli.

Vaatimukset eivät koske vain isoja EU:n reguloimia yrityksiä

Nopeasti ajatellen voisi nähdä, että regulaatiovaatimukset koskevat vain isoja julkisia yhtiöitä. Mutta vastuullisuusvaatimukset valuvat myös pienempiin toimijoihin. Näin vastuullisuus tulee osaksi koko elinkeinoelämää.

”Kestävyysraportointi on vain yksi näkökulma asiaan”, Päivi toteaa. ”Jos pienempi yritys haluaa toimia yhteistyössä isojen yritysten kanssa, yhteistyö voi tuoda vaatimukset myös kumppaneille.” Nämä voivat olla asiakkaan, toimittajan tai kumppanin roolissa. Ei iso raportoiva yritys voi tehdä yhteistyötä toimijan kanssa, joka ei myös pystyisi vastaamaan samoihin vaatimuksiin. Isommat yritykset näyttävät tietä, myös vaatimalla asioita muiltakin kuin itseltään.

Vastuullisuus työnantajakuvan kannalta on myös vähintäänkin yhtä businesskriittinen alue

Tänä päivänä nykyiset ja tulevaisuuden työntekijät johtajatasosta suorittavaan portaaseen kiinnittävät entistä enemmän huomiota työnantajien toiminnan vastuullisuuteen. Siksi ei ole yritystä, joka voisi ajatella, ettei tämä koske meitä. Mutta pieni pakko on hyvästä – sillä vastuullinen liiketoiminta on lopulta sitä kannattavinta.

Tämä blogi on viimeinen osa ”Vastuullisuus liiketoiminnassa” -blogisarjaa. Sarja käsittelee viittä teemaa aiheesta, mutta ehkä ei kuitenkaan jo ihan perinteisesti totutulla tavalla. Päivi Koiviston todella laaja-alaisen kokemustaustan avulla pureudumme vastuullisuuden johtamiseen ja sen näkymiseen johtamisessa uusista kulmista.

Aiemmissa tämän blogisarjan artikkeleissa käsittelimme mm. vastuullisuutta liiketoiminnassa, vastuullisuutta strategiassa sekä vastuullisuuden aikaikkunaa. Lue myös blogiartikkelisarjan neljä aiempaa osaa:

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia_InHuntBlogi_1200x630px_plain3
Vastuullisuusstrategia vai vastuullinen strategia
Vastuullisuuden asettamat vaatimukset tulevat aidosti muuttamaan yritysten liiketoiminnan muotoja. Hallituksella on avainrooli...
InHuntBlog-Vastuullisuus liiketoiminnassa_InHuntBlogi_1200x630px_plain4
Vastuullisuus liiketoiminnassa – johtajan, koko johdon vai hallituksen vastuulla?
Uudessa blogissa pureudumme yritysten vastuullisuuden johtamiseen ja strategiseen näkemykseen. Lue lisää >>

Artikkelin kirjoittaja
Tarja Ilvonen Johtaja, Board Competencies
Senior Headhunter

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Client Director
Tuotantojohtaja
Toimitusjohtaja
Ahola Group
Chief Financial Officer
Ahola Group
Chief Financial Officer
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa