Vuosi headhunterina kandin näkökulmasta

Jaa somessa:

 

Olin keväällä 2016 mukana loppukandina, eli potentiaalisena ehdokkaana eräässä suorahakuprosessissa, joka ei sitten osaltani johtanut työsopimukseen. Suorahausta vastaava headhunter oli kuitenkin minuun yhteydessä sen jälkeen, kun sain ilmoituksen, että haku ei osaltani mene maaliin. Hän kuitenkin ehdotti, josko alkaisinkin itse headhunteriksi. Alkuun olin epäröivä, mutta aikani työn sisältöä pohdittuani ajatus alkoi kutkuttaa positiivisesti. Työssä oli paljon samaa sisältöä ja lainalaisuuksia, joiden kanssa olin aiemminkin ollut tekemisissä tai peräti vastannut niistä. Myös prosessia hoitaneesta henkilöstä jäi hyvä kuva, joten niinhän siinä sitten kävi, että headhunter headhunttasi minut headhunteriksi. Näin vuosi taaksepäin ajateltuna tämä on ollut huikea kokemus niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin.

 

Mitä olen sitten vuoden varrella oppinut?  Headhunterit ovat ennen kaikkea toimeksiantajan edustajia käydessään keskusteluja kandien kanssa, joten heidän tulee jokaisessa kohtaamisessa pitää mielessä millaisen kuvan antavat palkkaavasta yrityksestä ja tehtävästä. Itse pidän toimeksiantajan lisäksi myös kandeja asiakkaina, joista pidän huolta, sillä ilman hyviä kandeja on hankala harjoittaa tätä ammattia.  Näin ollen päätin heti ensimmäisestä päivästä lähtien kerätä kokemuksia siitä, mitä kandit rekrytointiprosessissa arvostavat tai itseasiassa missä asioissa olisi parantamisen ja erottautumisen paikka. Nämä viisi ominaisuutta nousivat ylitse muiden:

 

 • säännöllinen yhteydenpito liittyen mm. rekrytointiprosessin aikatauluun
 • puhelimen käyttö sähköpostin sijaan
 • keskusteleva, ei kuulusteleva haastattelu
 • haetun tehtävän profiilin tunteminen ja sen soveltuvuuden arviointi kandille
 • palautteen antaminen ja seuranta

 

Kysyn ja kartoitan kandeilta asiakkaan ja tehtävän kannalta oleellisia asioita sekä yritän saada kandin oivaltamaan nämä. Hyvä kuuntelija osaa poimia nämä hiljaiset signaalit ja siten panostamalla näihin on kandin jatkossa mahdollisuus erottautua positiivisesti. Yhtenä headhunterin tehtävänä onkin saada kandit huomaamaan omat vahvuutensa ja korostamaan niitä kutakin tehtävää silmällä pitäen. Asiat, jotka tehtävän osalta saattavat olla merkityksellisiä, mutta ovat kandille itsestäänselvyyksiä, saattavat puuttua CV:stä tai hakemuksesta. Allekirjoittanutta puhuttelee, mikäli CV:ssä on huomioitu seuraavat asiat:

 

 • selkeä ja kronologisesti jäsennelty CV hyvälaatuisen kuvan kera
 • PDF-muoto
 • pelkkä tehtävänimike ei riitä; kuvaa vastuualueesi
 • kerro saavutuksistasi; käytä numeroita, kasvuprosentteja jne.
 • ”less is more”

 

Osallistun aina ehdokkaan loppuhaastatteluihin. Näissä tilaisuuksissa roolini on lähinnä toimia fasilitaattorina, eli varmistaa, että keskustelu pysyy oikeilla raiteilla. Joskus toimeksiantaja kysyy mielipidettäni, jolloin tehtäväni on muistuttaa hankkeen alussa tehdystä profiilin määrittelystä ja niistä menestystekijöistä, jotka tehtävän kannalta ovat merkitykselliset. Kerron toki myös oman mielipiteeni ja joskus saatan jopa haastaa asiakkaan valinnan, mikäli finaalissa on useampi tasavahva ehdokas. Itse haastattelutilanteeseen voi mielestäni myös valmistautua etukäteen monella eri tapaa.

 

 • korosta tehtävän kannalta merkityksellisiä vahvuuksiasi
 • ole utelias ja läsnä sekä kysy tehtävään liittyvistä odotuksista
 • mieti kysymyksiä etukäteen, tavoitteena luonteva vuopuhelu
 • käytä mielellään konkreettisia esimerkkejä saavutuksistasi
 • selvitä etukäteen tietoja yrityksestä (arvot, visio liikevaihto jne.) ja tehtävästä

 

Uskon, että huomioimalla nämä yksinkertaiset asiat olet kandina paljon haluttavampi ja paremmin valmistautunut. Näin syksyllä elämme vilkasta aikaa rekrytointi markkinoilla, joten toivotan Sinulle menestystä seuraavaan hakuprosessiin.

 

Kirjoittanut,

 

Jan-Erik Lagerström

https://www.linkedin.com/in/janeriklagerstrom/

 

Kirjoittaja on Suomesta käsin rakennetun kansainvälisen suorahakuverkoston InHunt World:in CEO

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Resort General Manager
Henkilöstöjohtaja
Client Director
Tuotantojohtaja
Toimitusjohtaja
Uusimmat

Blogista

InHuntBlog_Kesäloma_headhunterin-soitto_1200x630px_plain
Kesäloma, laiturinnokka ja kuikan reviirillä soidinhuuto – ja Headhunterin soitto
Lue blogista, kuinka luottamukselliset keskustelut headhunterin kanssa voivat avata uusia uramahdollisuuksia ja miksi proaktiivinen rekrytointi tuottaa parhaat...
Hallituksen rotaatio, onko sitä_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Hallituksen rotaatio, onko sitä?
Hallitustyö on suuressa murroksessa ja hyvä niin. Hallitusten merkitys yritysten uudistumisen voimavarana on parhaimmillaan niin suuri, ettei hallitustyöskentelyn...
InHunt Janne_Ilomäki_kyber_1200x630px_plain_2
Kumpi tulee kalliimmaksi: kyberhyökkäys vai kyberturvallisuus? 
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäisessä alumnitilaisuudessa kuultiin hyviä asiantuntijapuheenvuoroja, joista yksi koski päivänpolttavaa aihetta sekin:...
InHunt Alumni_HannaKivela-Fujitsu_1200x630px_plain-2
Kestävä digitaalinen murros hallituksen agendalla
Hallituspaikan haku -valmennusten ensimmäinen alumnitapahtuma sai suuren suosion. Sali oli täynnä, tunnelma korkealla ja upeat puheenvuorot herättivät keskustelua...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa