Kuinka usein olet nähnyt yrityksen organisaatiokaavion esitettynä muussa kuin laatikkomuodossa? Entä kuinka usein kuvassa on mukana myös yrityksen hallitus? Usein hallitus on organisaatiossa muille kuin toimitusjohtajalle varsin tuntematon toimija.

Tällä kertaa Hallitustyön Uusi Musta -sarjassamme esittelyssä on Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin, vaikuttava yrityskulttuurin rakentaja, joka ammentaa voimaa työhönsä myös aktiiviselta hallitukseltaan.

Kuvassa oikealla Pia Adlivankin Linnanmäen toimitusjohtaja, vierellään Tarja Ilvonen InHunt Group, Johtaja Board Competencies

Toimitusjohtajan työ on yksinäistä

ja perinteinen hallituksen ote valvova ja kriittinen. Mistä löytyisi vielä huolenaihe, johon hallituksen on syytä tarttua, pohditaan usein. Mutta millainen hallitus löytyy Lasten Päivän Säätiöstä joka antaa toimitusjohtajalle ennen kaikkea tukea – ja kannattelevat siivet? ”Hallituksemme toiminta on selkeästi kytketty Linnanmäen toimintaan. Se ei ole mikään erillinen osa-alue eikä toimija vaan sen ymmärrys toiminnasta on sama kuin koko organisaatiolla”, kuvaa Pia Adlivankin.

Hallitus todistaa pätevyytensä olemalla ajassa edellä ja innokas viemään yritystä eteenpäin. Kun yrityksen toimintatapana on jatkuva uudistuminen, edellyttää se kaikilta rohkeaa nykymallien kyseenalaistamista, asiakkaiden systemaattista kuuntelemista ja koko henkilöstön mukanaoloa suunnittelutyössä, sekä rohkeaa kokeilukulttuuria. Muutos vaatii aikaa ja malttia, myös hallitukselta. Joskus kokeilut eivät johda pysyviin uudistuksiin, mutta se ei haittaa. Yhdessä tekeminen, suunnittelu ja testaaminen ovat tärkeä osa uudistuvaa kasvuliiketoimintaa. Rohkea kokeilu edellyttää aina luottamusta siitä, ettei epäonnistumisista tuomita.

”Hymysilmät, pelinenä, vinkkisuu ja turvakädet”

antavat omalle persoonalle tilan tulla näkyviin

Linnanmäen asiakaspalvelukonsepti, Hupimestaruus, kattaa ihan koko organisaation. Nämä kaikki hupimestarin anatomian elementit löytyvät myös hallinnosta, esimiehistä, johtoryhmästä, valtuuskunnasta ja hallituksesta. Pia kertoo, miten ”hallitus työskentelee tehokkaasti, ennakoiden ja kantaaottaen ja varmistaen toimitusjohtajalle juuri oikeanlaisen palloseinän ja tuen. Myös yhteistyö muun hallinnon kanssa ja näkyvyys koko organisaatiolle on tärkeämpää, kuin ehkä aina muistaakaan.”

Esimerkiksi hallituksen ja johtoryhmän yhteiset vetäytymispäivät tuottavat jaettua näkymää tulevaan ja asiapitoisen tiiviin kokoustamisen ohessa vaikkapa uudenlaista tutustumista jokaisen jäsenen oman persoonan, kokouksessa nähtyyn verrattuna: yksi ryntää riemulla pahimpaan kieputukseen, toisen väistellessä kastumista kun kolmas niin kovasti jo odottaa Maisemajunan kyytiin pääsyä. ”Tällaisia hallituksemme jäsenet ovat, aitoja persoonia ja täysillä mukana kukin omana itsenään,” hymyilee Pia.

Ja ennen kuin hallituksen kokous päättyy, on hallituksen aika taas kiittää toimitusjohtajaa, antaa myönteistä ja innostavaa palautetta. Sillä mennään jälleen eteenpäin, kohti seuraavaa riemunkiljahdusta!

Toimiiko teidän hallituksenne näin?

Kirjoittanut,

Tarja Ilvonen

Johtaja Board Competencies

Senior HeadhunterInHunt Group