Kutsu työpaikkahaastatteluun on aina tärkeä steppi jännittävässä prosessissa. Se on hetki, jolloin täsmennetään puolin ja toisin henkilön ja tehtävän yhteensopivuutta. Headhunterina nostan nyt esiin muutaman asian, joita kannattaa työstää jo etukäteen.

Työpaikkahaastattelussa on tiettyjä asioita, joita voit odottaakin siellä olevan. Siksi niihin voi ja kannattaa varautua etukäteen.

”Kerro itsestäsi?”

On aika hämmentävää, miten usein tämä kysymys vaikuttaa tulevan hieman yllätyksenä ja nostaa vastaajan otsalle pohdintaryppyjä. Joskus haastattelun kattavan sisältömäärän läpikäymisen varmistamiseksi headhunter saattaa antaa kysymykseen vastaamiseksi myös hieman ohjeita, esimeriksi: ”Kerro omin sanoin itsestäsi, nosta elämästäsi ja uraltasi tähän kyseiseen tehtävään nähden relevantteja asioita, aikaa 5 minuuttia.” Rypyt syvenevät.

Neuvoni on, että kirjoittaisit 5 minuutin tarinallisen kuvauksen elämäsi käänteistä jo etukäteen. Mitkä asiat haluat ehdottomasti nostaa esiin, ja miten sen teet. Mikä on tarinasi kärki ja millaisen kuvan haluat itsestäsi antaa. Muista myös, että haastattelija on jo tutustunut sinuun puhelinhaastattelussa ja CV:n avulla, eli käytä aika viisaasti tuomalla lisäarvoa keskusteluun.  Syvennä ja avaa asioita, jotka eivät käy CV:stäsi ilmi.

Ymmärrät varmasti miltä tilanne näyttää, jos tarinasi on hapuileva, jää lyhyeksi tai kestää aivan liian pitkään, tai jos käytät annetun ajan epäoleellisiin asioihin, kuten armeijamuistoihin tai opiskelupaikkakunnalle muuttoon. Koirakin tuli perheeseen ja semmoista.

”Miten arvelet erottautuvasi muista hakijoista?”

Toinen kysymys, joka yllättävän usein aiheuttaa aitoa hämmenystä. Se, ettei tiedä keitä muut ovat, on vastauksena kuin jäähtynyt kahvi. Periaatteessa ihan totta, mutta eihän se maistu. Tietenkään et tiedä keitä muut faktisesti ovat, mutta hyvin voit kuvitella, että kaltaistesi seurassa tässä nyt olet. Miten siis erottaudut heistä? Voit hakea tukea vastauksen pohdintaan myös sopivalta lähipiiriltä: ”Mikä minussa on erityisen hienoa ja hyvää, mitä ihan kenellä tahansa ei olekaan?”

Turhan usein vastauksena nopeasti tupsahtaa asioita kuten ammattitaitoisuus, hyvä koulutus tai laaja-alainen kokemustausta. Hieno juttu, mutta kun kaikilla haastattelukutsun saaneilla on tarkistetusti juurikin hyvä ammattitaito, koulutus- ja kokemus? Noh, olenhan myös ahkera, iloinen ja tosi nopea. Niin.

Mutta me kaikki olemme jollain tapaa ainutlaatuisia, juuri omina itsenämme. Ja jos kävisi niin, että headhunter ei erottautumistekijöitäsi kysyisikään, ei ennakkopohdinta mene hukkaan – esitä ne kuitenkin upeana loppulauselmana! Voit olla varma, että tulevaa työnantajaasi ne kiinnostavat.

Kirjoittanut,

Tarja Ilvonen

Johtaja Board Competencies

Senior HeadhunterInHunt Group