Johtaja ja työyhteisö murroksen pyörteissä

Jaa somessa:

Johtamistyö on haastava pesti. Työelämän murroksen ja muutoksen tahti kiihtyy, osaamistarpeet muuttuvat ja työn vaatimukset kasvavat. Kilpailu ei pelkästään kiristy, vaan myös monimuotoistuu ja asiakaskäyttäytyminen ja -tavoitettavuus pirstaloituvat. Ammattiosaajien saatavuushaasteet lisääntyvät, markkinat kansainvälistyvät ja digitalisaation merkitys vahvistuu. Näiden asioiden keskellä ei johtajan työhaasteiden vähenemisestä ole tietoakaan – päin vastoin.

Nyt siihen on tullut lisäksi parasta aikaa voimistuva koronapandemia. Kokeneet johtajat ovat nähneet jo useammat taantumat ja lamat ja omaavat kokemuksen tuomaa keinovalikoimaa niitä varten. Mutta nyt koronatilanne on täysin upouusi, josta aiempaa kokemusta ei ole kenelläkään. Eikä sen kestosta ja päättymisestä ole tarkkaa tietoa ja varmuutta terveydenhuoltoalan ammattilaisillakaan.

Sanotaan, että johtaja on yksinäinen. Tämän päivän epävarmuuden keskellä johtaja voi olla entistäkin yksinäisempi. Onko johtajan omat ja myös organisaation odotteet sitä, että johtaja nousee kaikkivoipana, -tietävänä ja -osaavana sekä edestä johtavana urheana sankarina organisaationsa pelastajaksi? Voi olla, mutta toivottavasti ei, sillä johtajakin on vain normaali erehtyvä ihminen.

Eikä tuolla edellä mainitulla pelkällä edestä johtamisella enää tänä päivänä pärjää. Ei ole pärjännyt enää pitkään aikaan, niin hyvä ja tarpeellinen johtamistapa kuin se tietyissä sopivissa tilanteissa onkin. Tarvitaan myös johtamisosaamista keskeltä ja takaa. 

Kun tarvitaan ladunavaajaa, tiennäyttäjää tai keulahahmoa, niin edestä johtaminen on paikallaan. Takaa johtaminen on perusteltua, kun annetaan ammattiosaajille ja itseohjautuville tiimeille vapaus, vastuu ja valtuudet toteuttaa itsenäisesti omaa tehtäväänsä ja hyödyntää osaamistaan. Keskeltä johtamisessa johtaja on itse henkilökunnan keskellä toimiessaan tiivis osa koko työyhteisöä, ymmärtää sitä ja myös siinä roolissaan oppii tunnistamaan oman porukkansa vahvuudet ja kyvykkyydet sekä kehittymis- ja lisäresurssitarpeet. Lisäksi hyvällä johtajalla on pelisilmää katsoa, milloin on syytä johtaa edestä ja milloin keskeltä tai takaa.

On ymmärrettävää, jos johtaja kokee näinä päivinä työssään epävarmuutta, hallitsemattomuutta, painetta, pelkoa tai ahdistusta pohtiessaan johtamansa työyhteisön tulevaisuutta vaikeine ja raskaine päätöksineen. Johtaja ei välttämättä kovin helposti kerro huolistaan esimiehelleen eli hallituksen puheenjohtajalle eikä hallitukselle, tai tuo murheitaan esille alaisilleen johtoryhmässä. Siksi hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten on hyvä itse aktiivisesti huomioida mitä tukea johtaja heiltä tarvitsee. Samoin myös johtoryhmän jäsenten antama tuki on nyt entistä enemmän arvokas ja paikallaan.

Johtajan ei tarvitse olla yksin. Kyse on paljolti myös siitä, kuinka avoin keskustelukulttuuri työyhteisössä on onnistuttu rakentamaan ja kuinka jouhevasti ja toimivasti vastuuta jaetaan. Näihin molempiinhan johtaja itse pystyy hyvin vahvasti vaikuttamaan ja niitä edistämään. Jos johtaja itse on joka paikan höylä, niin hän omalla toimintatavallaan luo helposti niin suuren varjon, että sen alla muiden on haastavaa kasvaa ja tiukan paikan tullen kyetä kantamaan tarvittavaa vastuuta. 

Usein ulkoinen uhka tai vihollinen – tällä hetkellä korona – tiivistää sisäistä yhtenäisyyttä. Nyt yhteistyön ja tilanteen jakamisen merkitys korostuvat. Useampi henkilö näkee yhtä silmäparia enemmän ja löytää uusia lähestymiskulmia, ideoita, näkemyksiä ja ratkaisumahdollisuuksia. Yhdessä olemme yksinäistä vahvempia ja kyvykkäämpiä. 

Tarvitaan ennemmin vanhaa tuttua ajattelua siitä, mitä minä itse voin tehdä organisaation hyväksi, kuin mitä organisaatio voi tehdä minun hyväkseni. Ja miten työssäni annan oman panokseni esimieheni, kollegoideni ja alaisteni tueksi sekä autan heitä pääsemään tavoitteisiinsa. Kuten Sauli Niinistö puki asian sanoiksi, ollaan fyysisen etäisyyden aikana henkisesti lähellä.

Pandemia ei jatku loputtomiin, se päättyy joskus. Milloin, sitä emme tiedä, mutta se päättyy. Siihen saakka ja siitä eteenpäinkin me tarvitsemme yhteistyötä ja yhteispeliä. Ja kyllähän meillä tarvittaessa yhteis- ja joukkuepeli sujuu. Meillä jokaisella on varmasti siitä hyviä esimerkkejä omilta työpaikoiltamme. Tiedämmehän me sen myös hallitsevana jääkiekon maailmanmestarina ja tuoreena jalkapallon EM-kisoihin tiensä raivanneena maana. Talvisodan hengestä puhumattakaan.

Aika vaatii nyt vähemmän vastakkainasettelua ja enemmän yhteistyökykyä. Enemmän henkistä läheisyyttä, tukea ja tekoja toinen toisillemme. Aika vaatii yhteen hiileen puhaltamista. Ei anneta hehkun himmetä.

Jutun kirjoittaja on InHunt Group Oy:n Pohjois-Suomen aluejohtaja, Senior Headhunter, Stig Hedberg. Stig tuli InHuntiin vuonna 2014 ja on siitä asti vastannut erilaisista johto-, päällikkö- ja asiantuntijatason avainhenkilöiden rekrytoinneista ja suorahauista. Ennen InHuntia hän on toteuttanut rekrytointeja neljän eri työnantajansa palveluksessa.

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Tehtaanjohtaja
CEO / Toimitusjohtaja, Turku, Pk-seutu
Toiminnanjohtaja
Kaupallinen johtaja | Commercial Director
Projektipäällikkö/projektijohtaja
Uusimmat

Blogista

Suorahakupalveluiden käyttäminen asiantuntijoiden rekrytoinnissa_plain
Suorahakupalveluiden käyttäminen asiantuntijoiden rekrytoinnissa
Asiantuntijan rekrytointi on sekä mahdollisuus että riski. Se vaikuttaa suoraan yrityksen laatuvaikutelmaan ja asiakastyytyväisyyteen. Tässä blogissa kerromme,...
Rekrytointiprosessin vaiheet–opas työnantajille_plain-2
Rekrytointiprosessin vaiheet – opas työnantajille
Rekrytointiprosessi on monivaiheinen kokonaisuus, jonka onnistuminen vaikuttaa suoraan yrityksen menestykseen ja työnantajamielikuvaan. Tässä blogitekstissä...
InHunt_Varmista yrityksesi SaaS-menestys_1200px_plain
Varmista yrityksesi SaaS-menestys – näin rekrytoit huippuosaajat
SaaS-alan huima kasvu luo kovia haasteita huippuosaajien rekrytointiin! Kilpailu parhaista osaajista on kovaa, ja väärät rekrytoinnit voivat tulla kalliiksi.  Yhteistyö...
Kuvassa menossa työhaastattelu kokoustilassa. Kolme henkilöä pöydän ääressä. Blogi: Miksi suorahaku on tehokkain tapa rekrytoida?
Miksi suorahaku on tehokkain tapa rekrytoida?
Yrityksen arvo syntyy työntekijöiden ajatuksista. Rekrytointi on tärkeä päätös, ja suorahaku voi olla tehokkain tapa löytää avainhenkilöt nopeasti. Senior Headhunter...
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C
    (vastaanotto Äyritie 12 B)
    01510 Vantaa

    Artikkelisarja rekrytointiprosessin parantamiseksi

    Teen itse ja säästän - vai säästänkö?

    Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle kolme faktantäyteistä työnantajille ja yrityksen päättäjille suunnattua asiantuntija-artikkelia sekä viikottaisen uutiskirjeemme. Voit halutessasi poistua postituslistalta uutiskirjeen lopussa olevasta linkistä.