Headhunterina kohtaan jatkuvasti yrityksiä, joiden kasvun ja strategian toteutumisen ainoa este on osaavan pään ja tekevien käsien puute. Toimeksiantojen lomassa luotsaan myös ihmisiä urakäänteissään. Moni on uutta inspiraatiota vailla tieten tahtoen tai tahtomattaan. Jossain odottaa se täydellinen match, jossa tehtävä, osaaminen ja ihmiset kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla.
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi syksyllä 2021 tutkimuksen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja tammi-heinäkuussa 2021 oli kaksi kertaa enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena vastaavana ajankohtana. Samanaikaisesti monella toimialalla koronan kourissa työntekijöitä on lomautettu ja irtisanottu eikä tulevaisuuskaan näytä yhtään valoisammalta.
Megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat tsunamin lailla työvoiman tarpeeseen
InHuntin Työelämän murros-videopodcastsarjassa Ami-Säätiö sr toimitusjohtaja KTT Jussi Nissilä sanoo, että megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat työvoiman tarpeeseen kuin tsunami. Tarvitsemme hyvää ja ajantasaista tilannekuvaa, että voimme ennakoida työvoiman tarvetta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä suunnitella toimenpiteitä haasteiden taklaamiseksi. Tsunamia vastaan rakennetaan valleja, hälytysjärjestelmiä, valvontaa satelliittikameroilla ja sensoreilla – kaikki konsteja, joiden paikalleen vienti vaatii vuosia, investointia ja inhimillisiä ponnisteluja. Vähintään yhtä paljon kuin koulutuksen suunnittelu ja toteutus yksilön tai yhteiskunnan tasolla.
Eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!
Kun valmistauduimme podcastiin, sanoi vieraanamme oleva Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola yksinkertaisen osuvasti: ”eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!” Joskus keskusteluissa huomaa, että vastuu tästä mielellään siirretään jollekin toiselle taholle. Kohtaanto-ongelma on kuitenkin todellinen. Yhä useammin yritysten ja organisaatioiden tulevat tai nykyiset osaamistarpeet eivät kohtaa tarjolla olevan työvoiman koulutuksen ja osaamisen kanssa. Yrityksen näkökulmasta ongelma voi olla alueellinen, yhteiskunnan näkökulmasta täydennys- tai uudelleenkoulutuksen väärin kohdentuminen. Onpa sitä itsekin töiden välissä kärvistellessä ehtinyt miettimään, oliko se ikärasismi sittenkin totta eikä mörkö vaan. Alueelliseen työvoimapulaan ratkaisu voi löytyä Suomen rajojen ulkopuolelta. Ikärasismin torjunnassa taas “mörönpelättinä” voi toimia oman osaamisen parempi kommunikointi: ”mitä olen osaamisellani saanut aikaan ja mitä voisin saada aikaan teilläkin – mikä on minun osaajaidentiteettini.” Osaajaidentiteetti on kaikki, mitä olet mahdollisen tutkintosi päälle oppinut elämäsi varrella. Siitä juttelimme Sitran vanhemman neuvonantajan FT Tapio Huttulan kanssa.
Teknologiateollisuuden alalle tarvitaan paljon uusia osaajia
Teknologiateollisuuden lokakuussa 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan alalla tarvitaan seuraavan 10 vuoden aikana 130.000 uutta osaajaa. Yksilötasolla ilman tätä ennustettakin tehdään valintoja tutkinnoista ja uudelleen- tai täydennyskoulutuksesta – usein fiilispohjalta. Yritystasolla yritysjohto tai yrittäjä voisivat miettiä, tukevatko oma kielitaito tai ymmärrys monikulttuurisuudesta saatikka digitaaliset ratkaisut, työskentelyä osaajien kanssa ilman että kielitaito tai maantieteellinen sijainti sitä rajoittaa.
Työelämän metataidot korostuvat työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla
Työelämän murrosta käsittelevä InHunt Groupin videopodcast-sarjassa tapaamani vieraat ovat avanneet silmäni erityisesti yhden asian osalta. Työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla työelämän metataidot korostuvat. Jatkuva oppiminen on osa työtä. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan, koska osaaminen ja tekeminen on verkostoitunutta. Toimimme ekosysteeminä (pahoittelut, muotisana – en voinut välttää)! Mielenterveystaidot korostuvat tietotyössä. Toisen ihmisen ja oman itsensä arvostaminen niin, että työskentely ja valinnat tukevat hyvää mielenterveyttä auttavat meitä polskimaan tsunamin harjalla, mihin se meitä kuljettaakaan.
Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistumaankin, jos siltä tuntuu! Odotamme innolla keskustelun jatkoa tässä ja podcastien kommenteissa.
Blogiartikkelin kirjoittaja:
Tuuli Paasilehto
Senior Headhunter, InHunt Group