Kuinka surffata aallon harjalla — ja muita ajatuksia työelämän murroksesta ja kohtaantohaasteesta

Jaa somessa:

Headhunterina kohtaan jatkuvasti yrityksiä, joiden kasvun ja strategian toteutumisen ainoa este on osaavan pään ja tekevien käsien puute. Toimeksiantojen lomassa luotsaan myös ihmisiä urakäänteissään. Moni on uutta inspiraatiota vailla tieten tahtoen tai tahtomattaan. Jossain odottaa se täydellinen match, jossa tehtävä, osaaminen ja ihmiset kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla. 

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi syksyllä 2021 tutkimuksen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja tammi-heinäkuussa 2021 oli kaksi kertaa enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena vastaavana ajankohtana. Samanaikaisesti monella toimialalla koronan kourissa työntekijöitä on lomautettu ja irtisanottu eikä tulevaisuuskaan näytä yhtään valoisammalta.

Megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat tsunamin lailla työvoiman tarpeeseen

InHuntin Työelämän murros-videopodcastsarjassa Ami-Säätiö sr toimitusjohtaja KTT Jussi Nissilä sanoo, että megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat työvoiman tarpeeseen kuin tsunami. Tarvitsemme hyvää ja ajantasaista tilannekuvaa, että voimme ennakoida työvoiman tarvetta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä suunnitella toimenpiteitä haasteiden taklaamiseksi. Tsunamia vastaan rakennetaan valleja, hälytysjärjestelmiä, valvontaa satelliittikameroilla ja sensoreilla – kaikki konsteja, joiden paikalleen vienti vaatii vuosia, investointia ja inhimillisiä ponnisteluja. Vähintään yhtä paljon kuin koulutuksen suunnittelu ja toteutus yksilön tai yhteiskunnan tasolla.  

Eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!

Kun valmistauduimme podcastiin, sanoi vieraanamme oleva Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola yksinkertaisen osuvasti: ”eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!” Joskus keskusteluissa huomaa, että vastuu tästä mielellään siirretään jollekin toiselle taholle. Kohtaanto-ongelma on kuitenkin todellinen. Yhä useammin yritysten ja organisaatioiden tulevat tai nykyiset osaamistarpeet eivät kohtaa tarjolla olevan työvoiman koulutuksen ja osaamisen kanssa. Yrityksen näkökulmasta ongelma voi olla alueellinen, yhteiskunnan näkökulmasta täydennys- tai uudelleenkoulutuksen väärin kohdentuminen. Onpa sitä itsekin töiden välissä kärvistellessä ehtinyt miettimään, oliko se ikärasismi sittenkin totta eikä mörkö vaan. Alueelliseen työvoimapulaan ratkaisu voi löytyä Suomen rajojen ulkopuolelta. Ikärasismin torjunnassa taas “mörönpelättinä” voi toimia oman osaamisen parempi kommunikointi: ”mitä olen osaamisellani saanut aikaan ja mitä voisin saada aikaan teilläkin – mikä on minun osaajaidentiteettini.” Osaajaidentiteetti on kaikki, mitä olet mahdollisen tutkintosi päälle oppinut elämäsi varrella. Siitä juttelimme Sitran vanhemman neuvonantajan FT Tapio Huttulan kanssa. 

Teknologiateollisuuden alalle tarvitaan paljon uusia osaajia

Teknologiateollisuuden lokakuussa 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan alalla tarvitaan seuraavan 10 vuoden aikana 130.000 uutta osaajaa. Yksilötasolla ilman tätä ennustettakin tehdään valintoja tutkinnoista ja uudelleen- tai  täydennyskoulutuksesta – usein fiilispohjalta. Yritystasolla yritysjohto tai yrittäjä voisivat miettiä, tukevatko oma kielitaito tai ymmärrys monikulttuurisuudesta saatikka digitaaliset ratkaisut, työskentelyä osaajien kanssa ilman että kielitaito tai maantieteellinen sijainti sitä rajoittaa. 

Työelämän metataidot korostuvat työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla

Työelämän murrosta käsittelevä InHunt Groupin videopodcast-sarjassa tapaamani vieraat ovat avanneet silmäni erityisesti yhden asian osalta. Työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla työelämän metataidot korostuvat. Jatkuva oppiminen on osa työtä. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan, koska osaaminen ja tekeminen on verkostoitunutta. Toimimme ekosysteeminä (pahoittelut, muotisana – en voinut välttää)! Mielenterveystaidot korostuvat tietotyössä. Toisen ihmisen ja oman itsensä arvostaminen niin, että työskentely ja valinnat tukevat hyvää mielenterveyttä auttavat meitä polskimaan tsunamin harjalla, mihin se meitä kuljettaakaan. 

Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistumaankin, jos siltä tuntuu! Odotamme innolla keskustelun jatkoa tässä ja podcastien kommenteissa. 

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Tuuli Paasilehto

Senior Headhunter, InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
InHunt Group logo
Headhunter
Country Retail Manager
Markkinointijohtaja, Varusteleka
Talouspäällikkö - Anonyymi yritys
Hallitusammattilainen
Uusimmat

Blogista

Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Vastuullisuuteen kuuluu avoimuus, josta päätökset tekee hallitus
Avoin viestintä vastuullisuudesta on olennainen osa toimintaa. Vaikka vastuullisuudesta ei välttämättä tarvitse erikseen kertoa, tämä aika ja yhteiskunnallinen...
InHuntBlog__1200x630px_plain
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla
InHuntin Advisory Board -toimintamalli täydentyy uudella konseptilla, Ambassadorilla, joka on käytössä Metson Women’s Leadership Forumilla.
InHunt_hallitushakuDSC00328_HD
Hallituspaikan haku -valmennus: Suuri suosio ja innostuneita osallistujia
InHunt Groupin Hallituspaikan haku -valmennus on saanut suuren suosion ja vuoden 2024 ensimmäinen tilaisuus oli jälleen täynnä.
Kaupan ja elintarvike- alan osaajat_InHuntGroup_plain2
Varmista parhaat osaajat kaupan alan tehtäviin - näin onnistut!
InHuntin kaupan alan osaajapooli kattaa laajasti toimialaosaajia vähittäis- ja tukkukaupasta sekä elintarviketoimialalta.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

    Ota yhteyttä ja
    palaamme sinulle
    24h sisällä.

    InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

    Tilaa uutiskirje

    YHTEYSTIEDOT

    myynti@inhunt.fi

    Äyritie 12 C (Forte)
    01510 Vantaa