Kuinka surffata aallon harjalla — ja muita ajatuksia työelämän murroksesta ja kohtaantohaasteesta

Jaa somessa:

Headhunterina kohtaan jatkuvasti yrityksiä, joiden kasvun ja strategian toteutumisen ainoa este on osaavan pään ja tekevien käsien puute. Toimeksiantojen lomassa luotsaan myös ihmisiä urakäänteissään. Moni on uutta inspiraatiota vailla tieten tahtoen tai tahtomattaan. Jossain odottaa se täydellinen match, jossa tehtävä, osaaminen ja ihmiset kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla. 

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi syksyllä 2021 tutkimuksen, jonka mukaan avoimia työpaikkoja tammi-heinäkuussa 2021 oli kaksi kertaa enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena vastaavana ajankohtana. Samanaikaisesti monella toimialalla koronan kourissa työntekijöitä on lomautettu ja irtisanottu eikä tulevaisuuskaan näytä yhtään valoisammalta.

Megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat tsunamin lailla työvoiman tarpeeseen

InHuntin Työelämän murros-videopodcastsarjassa Ami-Säätiö sr toimitusjohtaja KTT Jussi Nissilä sanoo, että megatrendit, kuten digitalisaatio ja ympäristökriisi vaikuttavat työvoiman tarpeeseen kuin tsunami. Tarvitsemme hyvää ja ajantasaista tilannekuvaa, että voimme ennakoida työvoiman tarvetta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä suunnitella toimenpiteitä haasteiden taklaamiseksi. Tsunamia vastaan rakennetaan valleja, hälytysjärjestelmiä, valvontaa satelliittikameroilla ja sensoreilla – kaikki konsteja, joiden paikalleen vienti vaatii vuosia, investointia ja inhimillisiä ponnisteluja. Vähintään yhtä paljon kuin koulutuksen suunnittelu ja toteutus yksilön tai yhteiskunnan tasolla.  

Eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!

Kun valmistauduimme podcastiin, sanoi vieraanamme oleva Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola yksinkertaisen osuvasti: ”eiköhän yhteinen tavoite ole se, että kaikki löytävät työtä!” Joskus keskusteluissa huomaa, että vastuu tästä mielellään siirretään jollekin toiselle taholle. Kohtaanto-ongelma on kuitenkin todellinen. Yhä useammin yritysten ja organisaatioiden tulevat tai nykyiset osaamistarpeet eivät kohtaa tarjolla olevan työvoiman koulutuksen ja osaamisen kanssa. Yrityksen näkökulmasta ongelma voi olla alueellinen, yhteiskunnan näkökulmasta täydennys- tai uudelleenkoulutuksen väärin kohdentuminen. Onpa sitä itsekin töiden välissä kärvistellessä ehtinyt miettimään, oliko se ikärasismi sittenkin totta eikä mörkö vaan. Alueelliseen työvoimapulaan ratkaisu voi löytyä Suomen rajojen ulkopuolelta. Ikärasismin torjunnassa taas “mörönpelättinä” voi toimia oman osaamisen parempi kommunikointi: ”mitä olen osaamisellani saanut aikaan ja mitä voisin saada aikaan teilläkin – mikä on minun osaajaidentiteettini.” Osaajaidentiteetti on kaikki, mitä olet mahdollisen tutkintosi päälle oppinut elämäsi varrella. Siitä juttelimme Sitran vanhemman neuvonantajan FT Tapio Huttulan kanssa. 

Teknologiateollisuuden alalle tarvitaan paljon uusia osaajia

Teknologiateollisuuden lokakuussa 2021 julkaiseman tutkimuksen mukaan alalla tarvitaan seuraavan 10 vuoden aikana 130.000 uutta osaajaa. Yksilötasolla ilman tätä ennustettakin tehdään valintoja tutkinnoista ja uudelleen- tai  täydennyskoulutuksesta – usein fiilispohjalta. Yritystasolla yritysjohto tai yrittäjä voisivat miettiä, tukevatko oma kielitaito tai ymmärrys monikulttuurisuudesta saatikka digitaaliset ratkaisut, työskentelyä osaajien kanssa ilman että kielitaito tai maantieteellinen sijainti sitä rajoittaa. 

Työelämän metataidot korostuvat työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla

Työelämän murrosta käsittelevä InHunt Groupin videopodcast-sarjassa tapaamani vieraat ovat avanneet silmäni erityisesti yhden asian osalta. Työpaikkojen arjessa ja kasvun polulla työelämän metataidot korostuvat. Jatkuva oppiminen on osa työtä. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan, koska osaaminen ja tekeminen on verkostoitunutta. Toimimme ekosysteeminä (pahoittelut, muotisana – en voinut välttää)! Mielenterveystaidot korostuvat tietotyössä. Toisen ihmisen ja oman itsensä arvostaminen niin, että työskentely ja valinnat tukevat hyvää mielenterveyttä auttavat meitä polskimaan tsunamin harjalla, mihin se meitä kuljettaakaan. 

Tule mukaan kuuntelemaan ja osallistumaankin, jos siltä tuntuu! Odotamme innolla keskustelun jatkoa tässä ja podcastien kommenteissa. 

Blogiartikkelin kirjoittaja:

Tuuli Paasilehto

Senior Headhunter, InHunt Group

Jaa somessa:
avoin työpaikka ikoni

Rekrytointi tulossa?

Autamme mielellämme. Ota meihin
yhteyttä ja palaamme sinulle 24h sisällä.

Viimeisimmät

Uutiset

Henkilökuvassa

Headhunterimme

Liity sisäpiiriin ja

Tilaa InHunt Groupin Uutiskirje

Vastaanota sähköpostiisi tieto uusista avoimista työpaikoista, blogi-postauksista ja podcast-jaksoista.

Uusimmat työpaikat
Business Development Manager
Toimitusjohtaja
Chief Commercial Officer
Head of Marketing and Communications
Myyntijohtaja
Uusimmat

Blogista

ICT-ja kybertoimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd
Tarvitseeko yrityksesi ICT-alan ja kyberturvallisuuden huippuosaajia?
ICT-alan ja kyberturvallisuuden headhunterimme eivät ole vain alansa konkareita, vaan heillä on myös laajat kotimaiset ja kansainväliset verkostot. Esimerkiksi...
Vastuullisuus_valot_päälle_InHuntBlogi_1200x630px_plain
Viimeistään nyt ne pitkät valot päälle, hallitus
Vastuullisuusosaaminen hallitustyössä on uusi perustaito, eikä enää vain asiantuntijoiden erityiskenttää.
InHuntBlogi_Ari_1200x630px_plain
Tätä et tiennyt: miksi valinta ei kohdistunut sinuun
Senior Headhunter Ari Rahkonen kertoo työnhakuprosessin haasteista ja yllättävistä syistä, miksi et etene haastatteluprosessissa
Energiatoimiala_toimialapooli_InHuntGroup_sivu_upd2
Headhunter huolissaan energia-alan murroksesta ja tarpeesta uusille osaajille
Energiatoimialan murros käy vahvana yhteiskunnan siirtyessä kohti kestävämpiä energiaratkaisuja ja tämä murros näkyy selkeästi energia-alan rekrytoinneissa.
yhteistyö kättely ikoni

Haluatko kuulla lisää palveluistamme?

  Ota yhteyttä ja
  palaamme sinulle
  24h sisällä.

  InHunt Group on perustettu vuonna 2008  ja on nyt Suomen suurin suorahakutoimija. InHunt toimii jo kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa.  Lisäksi InHunt Groupilla on oma kansainvälinen suorahakuverkosto – InHunt World, joka kattaa 29 maata ja kokoaa parhaat paikalliset toimijat yhteen. InHunt apunasi – ympäri maailman.

  Tilaa uutiskirje

  YHTEYSTIEDOT

  myynti@inhunt.fi

  Äyritie 12 C (Forte)
  01510 Vantaa