Taustani on yli 30 vuoden upseerin ura puolustusvoimissa ja valtionhallinnossa monenlaisissa tehtävissä niin koti- kuin ulkomaillakin. Virkavuosien täyttyessä sain mahdollisuuden siirtyä näihin henkilöstön rekrytointihommiin suoraan Suomen suurimpaan suorahakutaloon, mistä olen kovin kiitollinen. Pääsin tuolloin elämäni ensimmäiseen työhaastatteluun toimitusjohtajan kanssa. Arvelin, että eihän sitä tiedä, olenko työhaastattelussa hyvä vai huono, kun en ole koskaan ollut. En ollut niin valveutunut, että olisin tutustunut InHunt Group Oy:n blogiin Asiat, jotka ratkaisevat, valitaanko työnhakija työhaastatteluun, mutta hyvinhän se meni ja nyt on tullut viimeisten vuosien aikana osallistuttua senkin edestä haastatteluihin, joiden lukumäärä on nykyään vähintäänkin kolminumeroinen.
Hankitun kokemuksen hyödyntäminen
Alussa pohdin, että voiko pitkä ura maanpuolustuksen alalla olla hyödyksi henkilöstörekrytoinnissa? Tähän mennessä saadut kokemukset mahdollisesta hyödyllisyydestä yllättivät itsenikin. Sotilasuran alkuvaiheen työ, asevelvollisten koulutuksen johtotehtävissä, antoi käytännön kokemusta ihmistuntemukseen esimerkiksi johtajavalintojen tekemisessä, jota voin hyödyntää vieläkin todella paljon. Pitkästä virkamiestaustasta on myös hyötyä, kun haetaan osaajia julkisen sektorin virkoihin. Lainsäädännön koukerot ovat omakohtaisesti tuttuja. Iso hyöty tulee myös siitä, että olen aina toiminut pääosin turvaluokiteltujen asioiden kanssa.
Tunnen vahvasti, että pääsen edistämään omalta osaltani valtakunnan turvallisuutta, kun haen osaajia tehtäviin, joissa turvallisuuteen liittyvillä ominaisuuksilla on merkitystä.
Robustia ICT:tä kotimaassa ja ulkomailla
ICT-ala, kyberturvallisuus ja kansainvälinen yhteistyö on ollut iso osa työuraani niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viimeksi mainitussa toimintaympäristössä pääsin tekemään töitä Brysselissä (Nato ja EU) ja Yhdysvalloissa yhteensä viiden vuoden ajan. Kotimaan ICT-alalla olen työskennellyt sodanajan johtamisjärjestelmien käytön suunnitteluun, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvissä johtotehtävissä, ajallisesti pisimpään Pääesikunnassa. Uskon, että kaikissa olosuhteissa toimivat ICT-järjestelmät ovat erittäin tärkeitä niin yritysmaailmassa kuin julkisella tai kolmannella sektorilla. Yksi keskeinen havaintoni henkilöstörekrytoinnin puolelta on se, että robusteja ICT-järjestelmiä ei voi ostaa valmiina kaupan hyllystä. ICT-alalla työskentelevän henkilöstön osaaminen ja tietotaito on keskeisin asia, jotta ICT-järjestelmät voidaan rakentaa ja ylläpitää siten, että yrityksen tai organisaation ydintoiminta ei vaarannu.
Uskon vakaasti, että osaamisestani on hyötyä ICT-osaajien löytämisessä.
Yhteiskuntamme kokonaisturvallisuus tuli tutuksi, kun olin puolustusvoimista lainassa Turvallisuuskomitean sihteeristössä. Oli hienoa kokea omakohtaisesti, miten kokonaisturvallisuudella voidaan turvata yhteiskunnan erilaisia elintärkeitä toimintoja erilaisissa kriisitilanteissa. Komitea perustettiin sotien jälkeen, koska sodan aikana huomattiin, että ilman koko yhteiskunnan ponnisteluja sodasta ei ole yksinkertaisesti mahdollista selvitä. Puolustuskyky on yksi elintärkeistä toiminnoista ja näinä aikoina sen merkitys on ilmeinen. Keskeistä on myös se, että kriisin aikana myös muut toiminnot kuten esimerkiksi sisäinen turvallisuus, huoltovarmuus, terveydenhuolto, rahaliikenne ja väestön henkinen kestävyys toimivat. Itselleni aika, jonka sain työskennellä sihteeristössä, antoi ymmärryksen tästä kokonaisuudesta. Osaamiseni on käytettävissä, kun näitä osaajia tarvitaan eri hallinnonaloille.
Kyberturvallisuutta edistämässä
Kyberturvallisuus on omalla tavallaan lempiaiheeni, sillä pääsin pohtimaan sen kehittämistä puolustusvoimissa jo 2000-luvun puolessa välissä, kun tehtiin informaatiosodankäynnin kehittämisohjelmaa. Silloinen tietoverkkopuolustus, myöhemmin kyberpuolustus, nähtiin yhdeksi oleelliseksi osaksi informaatiosodankäyntiä.
Pohdimme näitä kyberin alkulähteitä Sotilasprofessori Aki-Mauri Huhtisen kanssa podcastissa Filosofinen kyber. Sain toimia myöhemmin osana ryhmää, jonka tuotos päätyi valtakunnallisen kyberstrategian ensimmäiseksi versioksi.
Itse näen, että yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö on ratkaiseva tekijä riittävän valtakunnallisen kyberturvallisuuden tason saavuttamisessa. Julkisen puolen osuutta pääsin pohtimaan Erillisverkot Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtimäen kanssa tässä podcastissa Yhteiskunnallinen kyber.
InHunt Group Oy tarttui haasteeseen omalta osaltaan, joten rakensimme yhdessä Keskuskauppakamarin kanssa yritysjohdon kyberjohtamisen ohjelman. Sen tavoitteena on antaa johdolle ymmärrys mistä puhutaan ja mitä yrityksessä tai organisaatiossa pitää tehdä, että kybermaailmassa selvitään. Konkreettisena lopputuloksena osallistujat saavat mahdollisuuden tehdä kyberturvallisuussuunnitelma yritykselleen tai organisaatiolleen.
Lopuksi vastaus otsikon kysymykseen voiko osaamisestani olla hyötyä henkilöstön rekrytoinnissa? Vastauksen arvaatte, mutta vastaan kumminkin, että omasta mielestäni kyllä! Mielellään jatkan keskustelua, ideointia, sparrausta yms. noista yllä olevista aiheista ja miksei muustakin, ollaan yhteyksissä!
Harri ROIVAINEN
Senior Headhunter
InHunt Group Oy
+358 500 918 939
harri.roivainen@inhunt.fi