Tutkitusti yleisin tapa rekrytoida uusi työntekijä on hyödyntää omia verkostoja tai yrityksen työntekijöiden verkostoja. Tämä on ymmärrettävää ja mikäli yrityksen työnantajabrändi on kunnossa, yritys on muutenkin mielenkiintoinen ja sen taloudellinen tilanne on hyvä, on omien verkostojen hyödyntäminen monessakin kohtaa erittäin järkevää. Silloin usein uudesta mahdollisesta työntekijästä tiedetään heti lähtötilanteessa enemmän, virherekrytoinnin riskiä saadaan pienennettyä ja rekrytointiin ei kulu turhaa aikaa. 

Kuitenkin aina silloin tällöin yritys ajautuu tilanteeseen, jossa omista verkostoista ei löydy sopivaa henkilöä tai syntyy tunne, että parempiakin vaihtoehtoja voisi olla olemassa. Näissä tilanteissa headhunterin käyttö on erittäin järkevää, koska kuten hyvin tiedämme, päästään headhuntereiden avulla suoraan kiinni mielenkiintoisiin ehdokkaisiin ja pystytään erittäin tarkasti määritellä se, mitä ollaan hakemassa.

Varsinkin silloin, kun on kyseessä uuden avainhenkilön palkkaaminen, turvaudutaan yhä useammin headhunterin apuun. Kovista osaajista käydään erittäin kovaa kilpailua ja näin ei usein riitä se, että lähestytään profiiliin sopivia henkilöitä, vaan täytyy heille myös myydä tehtävä, yritys ja mahdollisuus erittäin hyvin. Tässä hyvä headhunter on avainasemassa, koska hän laittaa yrityksen ja sen johdon oikeasti miettimään asioita, joissa yritys erottautuu positiivisesti edukseen. Yllättävän usein näitä asioita ei ole juurikaan mietitty ja ensimmäiset vastaukset ovat hyvin pinnallisia. Kun keskustelua viedään oikealla tavalla eteenpäin, alkaa sieltä usein löytyä sellaisia asioita, joilla yritys alkaa näyttää houkuttelevalta myös huippuosaajien silmissä.

Headhunterista saa myös usein apua profiilin määrittelyssä ja hän pystyy myös ottamaan kantaa siihen, kuinka helposti tai vaikeasti haluttu henkilö on löydettävissä. Meillä InHuntissa on yli 30 headhunterin joukko, joka takaa sen, että pystymme käytännössä aina tarjoamaan hakuun juuri oikeaa toimialaosaamista ja usein vastuussa olevalla headhunterilla on vyöllään jo useita onnistumisia saman tyyppisistä hauista.

Varmasti saatat miettiä, että eikö olisi myös mahdollista ilmoittaa työpaikasta ihan avoimesti ja laittaa se esille eri työpaikkasivustoihin ennen kuin turvautuu headhunterin apuun. Se on ilman muuta mahdollista, mutta valitettavan siinä vain hävitään aikaa, kun ilmoitus ei tuota riittävän laadukkaita hakijoita. Miksi näin käy? Sitä käydään ensi viikolla tarkemmin läpi.

Teemu Ruuska

CEO

InHunt World

https://www.linkedin.com/in/teemuruuska/